Ar fi naiv să se creadă că amenințările ruse îi privesc doar pe ucraineni. Rusia vrea să dea roata istoriei înapoi (Revista presei)

  • 19 Ianuarie 09:43
Ar fi naiv să se creadă că amenințările ruse îi privesc doar pe ucraineni. Rusia vrea să dea roata istoriei înapoi (Revista presei)

Zona de Securitate scrie despre prima ședință a Comisiei Unificate de Control de anul acesta după ultimul caz de încălcare a înțelegerilor între cele două maluri, și anume antrenamentele pe care le-a desfășurat contingentul militar al Forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse în data de 22 decembrie 2023. ”Acțiunile s-au realizat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, în afara punctelor de dislocare, cu utilizarea armelor, tehnicii și echipamentelor militare, unele tipuri dintre care nici nu au fost notificate ca fiind în dotarea contingentului militar” scriu jurnaliștii portalului Zona de Securitate, transmite Radio Chișinău.

Aceștia mai notează că în decembrie 2023 și ianuarie 2024, echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova nu au fost lăsate să treacă sau au fost reținute prin infrastructura posturilor ilegale ale structurilor transnistrene chiar dacă Misiunea OSCE notifică în prealabil despre deplasarea reprezentanților săi.

În context, Delegația Republicii Moldova a cerut cercetarea acestor încălcări, dar și elaborarea unor noi reglementări referitoare la modalitatea desfășurării antrenamentelor astfel încât să fie excluse asemenea acțiuni abuzive din partea unuia din contingentele militare ale Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, se menționează în articolul publicat pe canalul de telegram al Zonei de Securitate.

Europa Liberă scrie că ”Tiraspolul a introdus taxe pentru fermierii din Dubăsari, chiar dacă a dat de înțeles la negocierile cu Chișinăul că nu o va face”.

Așa-numitul soviet suprem al regiunii transnistrene a anulat „regimul preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Tiraspol – Camenca. Autoritățile de la Chișinău cer Tiraspolului să renunțe la aceste „pretinse plăți vamale, cu caracter ilegal”.

Decizia fost adoptată pe 17 ianuarie în două lecturi de așa-numitul „legislativ” de la Tiraspol, care a motivat că, astfel, vor fi „compensate parțial” pierderile în bugetul regiunii, cauzate de taxele vamale pe care sunt obligați să le plătească, de la 1 ianuarie 2024, agenții economici din Transnistria în bugetul de stat al R. Moldova, la fel ca toate companiile moldovene.

Chișinăul îndeamnă Tiraspolul să renunțe la aceste pretinse taxe vamale și spune că ele vor limita libera trecere către terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, ceea ce va duce la „creșterea tensiunilor dintre cele două maluri”.

Președinta Rep. Moldova Maia Sandu nu a primit premiul bănesc în valoare de 30 000 de euro, care însoțea distincția „Timișoara pentru Valori Europene”, afirmă reprezentanții instituției prezidențiale, solicitați de Ziarul de Gardă. Purtătoarea de cuvânt a președintei, Irina Gotișan-Sotnic, menționează că Maia Sandu va recepționa banii „în momentul în care va fi clar dacă legea permite acest lucru”.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate a afirmat că Legislația nu îi permite Maiei Sandu să primească un asemenea premiu de natură financiară.

În discursul său de la ceremonia de decernare a premiului, înmânat pe 13 ianuarie și înființat anul acesta, Maia Sandu a catalogat premiul ca fiind „nu atât o recunoaștere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care cetățenii R. Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație”.

Tot în Ziarul de Gardă găsim și un articol despre Proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon și care ar avea scopul de a pune bazele unui partid politic, pe care controversatul om de afaceri, fugar în Londra și judecat în mai multe dosare în R. Moldova, ar urma să-l conducă sau să-l coordoneze de la distanță. 

Datele colectate de la pensionarii care au încheiat contracte cu avocații lui Veaceslav Platon pentru a depune cereri în judecată și a solicita indexarea deplină a pensiilor, ar urma să fie utilizate pentru lansarea unui partid, susține o fostă activistă în cadrul acestui proiect. Întregul articol inclusiv în variantă video, poate fi găsit pe Ziarul de Gardă.

”Sunt liderii Rusiei oameni normali? Se întreabă editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național.

”Când se credea că rușii au expus totul ce zace în adâncul sufletului lor „mesianic”, răzbunător, că trăsăturile lor mai urâte, mai hidoase au fost scoase deja la vedere și de acum încolo ne așteaptă surprize frumoase, iată că Vladimir Putin și ex-președintele rus Dmitri Medvedev vin să demonstreze că, de fapt, ei abia încep să vorbească sincer, să-și dea arama pe față, că ei mai pot îngrozi și speria lumea cu valorile lor „tradiționale” și pretențiile pravoslavnice”.

”Ar fi naiv să se creadă că amenințările ruse îi privesc doar pe ucraineni. Ei nu sunt singurii care ocupă „teritorii istorice rusești” și cărora li se va propune să renunțe la independența statului lor pentru a face parte dintr-un stat mare comun. Acum Rusia vrea să dea roata istoriei înapoi, chiar cu prețul de milioane de vieți.

„Căci nimeni nu este atât de nebun să aleagă războiul în locul păcii”, scria Herodot. Până nu demult, lui Putin nu i se recunoștea nebunia, considerându-se că el o simulează. Acum se vede că el simula de fapt că ar fi om normal” concluzionează Nicoale Negru în articolul din Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău