Aproximativ 80 de tabere de odihnă vor fi deschise în acest an pentru copii în Republica Moldova

  • 02 Iunie 2017 13:50
0%
00:00:00
00:00:00

Circa 80 de tabere de odihnă staționare vor fi deschise în acest an pentru copiii din întreaga țară. Totodată, numărul taberelor cu sejur de zi este în scădere comparativ cu ceilalți ani. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în aceste tabere este de multe ori încălcat regimul alimentar și cel de odihnă al copiilor.

Începând de astăzi, mai multe tabere de odihnă cu sejur de zi din municipiul Chișinău și-au deschis ușile pentru copii. Iar începând de luni, în Capitală, își vor începe activitatea alte 23 de tabere cu sejur de zi în care se vor odihni aproape trei mii de copii. Deși inspecțiile în taberele de odihnă ar fi trebuit să fie efectuate înainte de deschiderea lor, acest lucru nu a fost posibil din cauza că hotărârea de Guvern privind activitatea taberelor în sezonul estival a fost publicată cu întârziere, iar în consecință agenții economici nu au reușit să prezinte la timp actele necesare pentru deschiderea taberelor. 

Specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică susțin că în taberele de odihnă se fac mai multe inspecții: la recepționarea taberei și la încheierea fiecărui schimb. 

„Atragem atenție la condițiile de cazare a copiilor: dormitoarele, wc-urile, dușurile, amenajarea teritoriului. Importantă este nutriția copiilor: examinăm meniurile, începem cu achiziționarea produselor alimentare, recepționarea alimentarea lor numai în baza certificatelor de calitate. De asemenea, atragem atenția la respectarea condițiilor alimentare în blocul alimentarea: păstrarea în spațiile frigorifice, păstrarea lor în depozite separat pentru fiecare produs”, a declarat șefa Secției sănătatea copiilor și adolescenților al CNSP, Mariana Tutunaru.

Centrul de Sănătate Publică a cerut reducerea taberelor cu sejur de zi, pentru că anterior în aceste instituții a fost încălcat de mai multe ori regimul copiilor.

„Unul dintre motivele principale pentru care am cerut reducerea taberelor este nerespectarea regimului zilei, adică a unei alimentații corecte, a organizării somnului copilului, precum și durata schimbului: să fie măcar 10 zile și nu cinci sau opt, pentru că un copil nici nu reușește să se adapteze la acest regim. Taberele cu sejur de zi care respectă normele încă mai sunt”, spune Mariana Tutunaru.

Costurile pentru o zi în taberele de odihnă finanțate din bugetul de stat variază între 129 și 196 de lei pe zi. Guvernul oferă gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă copiilor orfani, celor din familii defavorizate, monoparentale, precum și familiilor cu trei și mai mulți copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău