Aproximativ 1,2 miliarde de dolari au fost transferați oficial către R.Moldova în 2017
-
30 Ianuarie 2018 14:10
Cetățenii din Republica Moldova au primit în anul 2017 din afara țării aproximativ 1,2 miliarde de dolari, în creștere cu peste 11 la sută față de anul precedent. Datele statistice atestă o continuare a scăderii transferurilor bănești din Rusia. Experții consideră că în anii următori remitențele vor crește ușor, dar nu vor ajunge la media din ultimii ani, adică de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Cele mai multe transferuri au fost efectuate din țările membre ale Uniunii Europene – aproape 34%, iar din statele CSI – aproape o treime din total. Rusia rămâne țara din care se fac cele mai multe transferuri bănești pentru persoane fizice din Republica Moldova, dar ponderea sa a scăzut de două ori în ultimii ani, ajungând la 32 la sută. Urmează Israel cu 18 la sută și Italia cu 11%.
Experții susțin însă că volumul real al remitențelor este de până la două ori mai mare decât transferurile oficiale de 1,2 miliarde de dolari în 2017. Sume impunătoare de bani sunt aduse neoficial de cei care revin chiar și temporar în țară, sau, cu transportul de pasageri.
Impactul remitențelor este unul semnificativ atât pentru economie cât și pentru populație, chiar dacă importanța acestor bani a scăzut în ultimii ani, menționează expertul economic Veaceslav Ioniță.
„Remitențele joacă încă unul din cele mai importante roluri, dar ele nu mai au impactul din anii 2005-2008, când ponderea banilor aduși acasă de moldoveni echivala cu 40% din PIB. Acum e cam 20%. Dar minim un sfert din creșterea PIB în acest an se datorează remitențelor.”
În următorii ani, remitențele vor continua să crească,darnesemnificativ, potrivit analistului Roman Chircă.
„Nu așteptăm o creștere importantă a persoanelor care să migreze, de aceea cred că remitențele vor continua să crească, dar într-un timp foarte modest în comparație cu exporturile care au perspective mai mari de majorare.”
Transferurile bănești de peste hotare a înregistrat un volum record în 2008 – aproximativ 1,66 miliarde de dolari, apoi s-au redus din cauza crizei economice mondiale. În anii 2013-2014 acestea au depășit din nou 1,6 miliarde de dolari, dar au scăzut ulterior, în special din cauza crizei economice din Rusia și a problemelor cu care se confruntă cetățenii moldoveni în această țară.