Apropiere Rusia-Coreea de Nord: Japonia atenționează împotriva oricărei încălcări a sancțiunilor ONU privind armamentul nord-coreean
-
14 Septembrie 2023 09:02
Japonia a atenționat joi, 14 septembrie, asupra unui risc de ''încălcare'' a sancțiunilor Națiunilor Unite în legătură cu armamentul Coreei de Nord, după întrevederea care a avut loc miercuri între președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează AFP, citat de Agerpres.
"Urmărim (discuțiile dintre Moscova și Phenian) cu îngrijorare", în special pentru că există "posibilitatea ca aceasta să ducă la o încălcare a interdicției impuse de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite asupra tranzacțiilor legate de arme cu Coreea de Nord", a declarat noua șefă a diplomației nipone Yoko Kamikawa.
Liderii rus și nord-coreean au avut o întrevedere miercuri, pe cosmodromul Vostocinîi, în Extremul Orientul rus, pentru a întări relațiile dintre țările lor.
Vladimir Putin a evocat în fața presei inclusiv "perspective" de cooperare militară cu Phenianul, în pofida sancțiunilor internaționale ce vizează Coreea de Nord din cauza programelor sale în dezvoltare nuclear și de rachete.
SUA și-au exprimat deja preocuparea în fața relației de apărare în curs de dezvoltare între cele două țări și au atenționat că nu vor ezita să impună, dacă va fi cazul, noi sancțiuni împotriva Phenianului și Moscovei.
Washingtonul este de asemenea îngrijorat de un eventual acord de livrare de material militar nord-coreean către Rusia, pentru a susține efortul ei de război în Ucraina, chiar dacă în acest stadiu nimic nu a fost comunicat oficial cu privire la acest subiect de Moscova și Phenian.
Yoko Kamikawa, care a fost numită miercuri la conducerea diplomației nipone în contextul unei ample remanieri a guvernului, a reiterat că invazia rusă împotriva Ucrainei "nu poate fi acceptată" și că Japonia le-a cerut țărilor terțe să nu furnizeze niciun sprijin forțelor ruse în acest conflict.
De asemenea, Kamikawa a amintit că Japonia are "numeroase probleme și îngrijorări" în legătură cu China, exprimându-și totodată dorința ca cele două țări să depună eforturi pentru a construi împreună "relații constructive și stabile".
Ea a îndemnat Beijingul să se comporte "în mod responsabil" în legătură cu deversarea în mare a apelor reziduale de la centrala nucleară accidentată Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei), deversare care a început la sfârșitul lui august.
China a reacționat imediat, suspendând toate importurile sale de produse marine nipone, în pofida garanțiilor de securitate privind operațiunea aduse de Japonia și de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care supervizează procesul.