Aproape 600 de localități din România au restricții la apă

  • 12 August 17:30
Aproape 600 de localități din România au restricții la apă

Peste 580 de localități se află în etapa alimentare cu apă cu restricții, iar 41 de localități de pe cursul Dunării au intrat în faza de atenționare, a anunțat Administrația Națională „Apele Române” într-un comunicat de presă transmis astăzi, 12 august.

În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este de 78,14%, în scădere față de săptămâna trecută când era de 78,59%. Volumul de apă în principalele lacuri este de cca 3,39 miliarde mc (în scădere față de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârșitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, un coeficient de umplere de cca. 75%”, au anunțat astăzi reprezentanți de la „Apele Române”, scrie G4media

Specialiștii precizează că debitul, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), este de 3.000 mc/s urmând să ajungă în data de 12 august la valoarea de 2.800 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Nivelul la mira de la Cernavodă este de 0,72 de metri.

De aseemena, instituția precizează că mai multe sectoare ale Dunării, aferente unui număr de 41 de localități, au intrat în faza de atenționare.

În prezent, 311 de localități (din care 8 orașe/municipii Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Târgu Ocna, Hârlău, Roman, Târgu Neamț, Solca) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în  anumite intervale orare”, a transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, cele mai afectate sunt județele Iași – 93 localități, Vrancea – 35 localități, Neamț – 36 localități, Botoșani -31 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 17 localități, Galați – 14 localități, Mehedinți – 8 localități,  Vaslui – 10 localități, Olt – 8 localități, Argeș și Giurgiu – 6 localități, Dâmbovița – 5 localități, Suceava – 4 localități, Teleorman – 2 localități, Dolj și Caraș-Severin – 1 localitate.

În prezent, 272 de localități – care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale- sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat). Cele mai multe localități sunt în județele: Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea și Gorj. Cele mai afectate sunt județele Botoșani -153 localități din care și municipiul Dorohoi, Vaslui – 59 localități, Bacău – 18 localități, Neamț – 12 localități, Suceava – 9 localități, Iași – 7 localități, Galați – 5 localități”, au mai explicat specialiștii.

Potrivit acestora, din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 37 de secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ.

Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației”, au mai transmis specialiștii.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:6,17 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău