Aproape 50% dintre tinerii cu dizabilități din R. Moldova nu sunt angajați și nu sunt implicați în studii sau formare (studiu)
-
11 Iulie 2022 11:38
Circa 48% dintre tinerii cu dizabilități din R. Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, sunt în categoria NEET (nu sunt angajați și nu sunt implicați în studii sau formare), potrivit Raportului de analiză „Situația tinerilor NEET cu dizabilități din Republica Moldova” elaborat de către Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova (AOPD).
Raportul constată că nu există un sistem centralizat care să asigure evidența și monitorizarea situației tinerilor NEET, mai ales a tinerilor NEET cu dizabilități, iar amploarea acestei categorii la nivel național poate fi estimată doar prin Ancheta Forței de Muncă.
Tinerii cu dizabilități sunt puternic dependenți de alți membri ai familiei din cauza faptului că pensiile de dizabilitate sunt mai mici decât minimul de existență. Astfel, în dependență de gradul de dizabilitate, pensia poate să acopere între 50 și 72% din minimul de existență, ceea ce denotă faptul că acești tineri sunt apriori sortiți unei existențe în sărăcie. Totodată, potrivit cercetării, circa 75% din tinerii cu dizabilități din localitățile rurale se încadrează în categoria NEET și foarte puțini dintre ei au o profesie sau studii care să depășească nivelul gimnazial.
Se constată o creștere bruscă a numărului tinerilor cu dizabilități în categoria de vârstă 31 – 35 ani, atât la femei cât și bărbați. Situația este relativ similară pe tot teritoriul țării, cel mai mare număr fiind înregistrat la gradul de dizabilitate accentuat, mai arată Raportul.
Doar 13.5% dintre persoanele cu dizabilități participă la piața forței de muncă, ceea ce constituie cu 26% mai puțin decât în rândul populației generale, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS).
În mun. Chișinău, proporția tinerilor cu dizabilități, cu vârsta cuprinsă între 31 – 35 ani, este practic dublă față de situația din raioanele țării, constituind peste 80% din totalul înregistrat. Cel mai mare număr al tinerilor cu dizabilități locuiesc în mediul rural și constituie peste 80% din totalul tinerilor cu dizabilități din raioane. Aceștia se încadrează în categoria tinerilor defavorizați și prin accesul redus la servicii și resurse, majoritatea acestora regăsindu-se în centrele raionale.
Majoritatea tinerilor NEET cu dizabilități resimt efectele negative ale situației în care se află, atât asupra stării sale materiale cât și celei emoționale, iar cu cât mai mult se află în această categorie, cu atât efectele sunt mai profunde.
Raportul poate fi accesat aici: https://bit.ly/3QbPwfn.