Aproape 34 de milioane de lei, alocate de CNAM în 2022 pentru consumabilele costisitoare

  • 19 Ianuarie 2023 10:14
Aproape 34 de milioane de lei, alocate de CNAM în 2022 pentru consumabilele costisitoare

Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că au fost alocate în anul 2022 aproape 34 de milioane de lei pentru consumabilele costisitoare achitate suplimentar cazului tratat în spitale prin sistemul de clasificare în grupe de diagnostic (DRG).

Consumabilele costisitoare sunt în mare parte dispozitive medicale de ultimă generație utilizate în cadrul unor intervenții chirurgicale complexe pentru restabilirea funcțiilor diferitor organe și membre: ureche, rinichi, umăr, mână, picior, cap etc.

Cel mai scump consumabil acoperit anul trecut a fost implantul cohlear, care a costat în medie 358 de mii de lei. Acest dispozitiv permite procesarea sunetului și vorbirii pentru persoanele cu pierdere severă a auzului. Astfel, 19 persoane asigurate au primit în 2022 șansa de a-și recăpăta auzul.

Totodată, în comparație cu anul 2021, s-a dublat suma pentru consumabilele destinate programului special „Tratamentul intervențional în accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic acut”. Astfel, au fost alocați peste 6,6 milioane față de circa 3 milioane în 2021.

Alte consumabile costisitoare utilizate frecvent în spitale pe parcursul anului trecut și finanțate din fondurile AOAM sunt cele pentru protezele de umăr, șold și genunchi în cadrul procedurilor de revizie, aparatele implantate în cazul bolilor cronice renale, proteze individuale ale aparatului locomotor etc.

De intervenții chirurgicale cu utilizarea consumabilelor costisitoare beneficiază gratuit toate persoanele asigurate care au indicații medicale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău