Apelul Asociației Promo-LEX privind vizita Președintei Republicii Moldova la ONU

  • 18 Septembrie 2023 12:26
Apelul Asociației Promo-LEX privind vizita Președintei Republicii Moldova la ONU

Potrivit informațiilor publice, Președinta Republicii Moldova, Doamna Maia SANDU va efectua o vizită de lucru la New York, în vederea participării la lucrările segmentului de nivel înalt al sesiunii a 78-a a Adunării Generale ONU. Asociația Promo-LEX consideră această vizită de lucru o bună oportunitate pentru a informa comunitatea internațională despre problemele grave de drepturile omului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, și de a solicita ajutor și implicare în îmbunătățirea situației din acest teritoriu.

Regiunea transnistreană, o zonă cu o istorie complexă și cu numeroase provocări, este subiectul preocupărilor legate de respectarea drepturilor omului. Asociația Promo-LEX îndeamnă la o implicare mai activă a comunității internaționale în îmbunătățirea situației din acest teritoriu și consideră că vizita Președintei Sandu la ONU poate fi un pas crucial în această direcție.

Prin urmare, se așteaptă ca vizita Doamnei Maia Sandu să fie nu doar un moment de reprezentare diplomatică, ci și unul de sensibilizare și mobilizare a comunității internaționale în sprijinul Republicii Moldova și al drepturilor cetățenilor săi.

Apelul Asociației Promo-LEX

În lumina evenimentelor recente, care au culminat cu excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei și având în vedere deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în regiunea transnistreană, accentuată de invazia rusă în Ucraina, Asociația Promo-LEX subliniază necesitatea unei intervenții urgente din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Este imperativ ca aceste autorități să își asume responsabilitatea și să își intensifice eforturile pentru protejarea și susținerea locuitorilor din regiunea transnistreană. Aceasta nu este doar o datorie morală, ci și o obligație juridică și constituțională. În acest context, informarea comunității internaționale despre realitățile din teren și solicitarea unui suport concret și pragmatic devin acțiuni esențiale.

Asociația Promo-LEX își exprimă speranța că Președinta Republicii Moldova va aborda cu prioritate aceste probleme în discursurile și alocuțiunile sale. Este esențial ca liderii țării să recunoască și să evidențieze situația alarmantă din regiunea transnistreană și să mobilizeze sprijinul actorilor internaționali relevanți.

Facem apel la Președinta țării să utilizeze platformele internaționale pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din regiunea transnistreană și pentru a solicita sprijin în asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care locuiesc.

În fața situației alarmante din regiunea transnistreană, Asociația Promo-LEX face un apel direct către Președinta Republicii Moldova, solicitând o serie de măsuri concrete pentru a aborda și remedia încălcările drepturilor omului din această regiune.

Continuarea citiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău