Apel al unor personalități europene la adoptarea de sancțiuni mai ferme împotriva ''regimului de opresiune'' din Rusia

  • 08 Februarie 2021 18:05
Apel al unor personalități europene la adoptarea de sancțiuni mai ferme împotriva ''regimului de opresiune'' din Rusia

Mai multe personalități europene din lumea politică și universitară au făcut apel la adoptarea de sancțiuni mai ferme împotriva "regimului de opresiune" din Rusia, în cadrul unui articol politic publicat în revista online Le Grand Continent, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Denunțând răspunsuri până acum "foarte măsurate" și care "nu au dat niciun rezultat" în fața "crimelor regimului", articolul publicat duminică pledează pentru sancțiuni mai puternice față de liderii ruși.

Autorii săi denunță "sute de opozanți asasinați de când Putin este la putere", precum și "crime de război comise de Kremlin în Siria într-un mod masiv, dar și în Georgia (...) și în Ucraina".

Cei 27 de semnatari ai articolului, printre care se află fostul eurodeputat Daniel Cohn-Bendit, fostul ministru britanic al afacerilor europene Denis MacShane sau specialista franceză în lumea rusă Galia Ackerman, își doresc ca Europa să-i sancționeze pe autorii "încălcărilor grave ale drepturilor omului (...) înghețându-le bunurile din străinătate care sunt în mare parte ilegal dobândite și interzicându-le accesul pe teritoriul democrațiilor".

"Trebuie ca ei să știe că nu va exista impunitate pentru ei", au declarat autorii.

Aceștia fac apel, în final, la susținerea societății civile ruse cu un ajutor financiar pentru manifestanți și media libere și cer "oprirea definitivă" a șantierului gazoductului Nord Stream 2.

La începutul lui decembrie, lucrările pentru Nord Stream 2, un proiect în valoare de peste 9 miliarde de euro și cu peste 1.200 km de conducte submarine, au fost reluate în apele germane, după ce au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancțiunilor americane.

Reprimarea brutală a acestor demonstrații de susținere a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, organizate în Rusia începând cu 23 ianuarie, s-a soldat cu circa 10.000 de arestări, un record al ultimilor ani, acestea fiind marcate de violențe ale poliției.

Pe 2 februarie, după ce a compărut în fața instanței, Aleksei Navalnîi, care a supraviețuit unei otrăviri anul trecut, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare.

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat o condamnare "inacceptabilă", întrucât "un dezacord politic nu este niciodată o infracțiune", și a făcut apel la "eliberarea sa imediată".

Cu toate acestea, șeful statului francez a considerat indispensabilă continuarea dialogului cu Vladimir Putin pentru "pacea și stabilitatea europene". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău