APEL al ONG-urilor către șefii ambasadelor străine, în legătură cu situația din mass-media
-
18 Octombrie 2017 15:32
Mai multe organizații, membri activi ai societății civile, din nou aduc în atenția ambasadelor și misiunilor diplomatice acreditate in Republica Moldova situația alarmantă în care din ce în ce mai des se găsesc reprezentații instituțiilor media independente în Republica Moldova.
Atacurile verbale și denigrările se transformă în intimidare și amenințări directe, iar frecvența lor crește, se arată în apelul adresat diplomaților străini.
În prezent, potrivit organizațiilor semnatare, se observă că comunitatea mediatică independentă din Republica Moldova este nevoită să își facă meseria jurnalistică în condiții din ce în ce mai proaste, în contextul declinului general al libertăților democratice, cum ar fi libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Acest lucru se datorează, în special, abuzurilor repetate, care sunt comise sau tolerate de autorități, precum și aplicării restrictive a cadrului legal existent. În același timp, observăm o ingerință politică tot mai mare în drepturile și libertățile jurnaliștilor: aparent, autoritățile moldovenești ignoră însăși esența jurnalismului, care constă în informarea publicului.
„Noi am fost martorii unui șir întreg de încălcări ale drepturilor și libertăților jurnaliștilor în ultimele șase luni: reținerea unei echipe de filmare a Gagauzinfo.md de către poliția locală în martie 2017; urmărirea evidentă a redactorului-șef Newsmaker.md Vladimir Soloviev; atacurile verbale și agresarea reporterului Jurnal TV de către Vladimir Hotineanu, deputatul din partea Partidului Democrat; mustrarea publică a jurnalistei de investigație Mariana Rață de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii; restricționarea selectivă a accesului la evenimentele și locurile de interes public pentru echipele de filmare ale TV8 și pentru fotojurnalistul Constantin Grigoriță, căruia Președinția i-a retras acreditarea fără motive argumentate”, informează ONG-urile.
Pentru jurnaliștii de investigație, precum și pentru organizațiile ce monitorizează autoritățile pe diverse dimensiuni, accesul la informație devine o provocare majoră, deoarece instituțiile publice recurg excesiv la prevederile legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Această problemă este și mai stringentă atunci când jurnaliștii investighează modul de finanțare al partidelor politice.
Astfel, în primele luni ale anului curent, Centrul de Investigații Jurnalistice a câștigat un proces împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) în legătură cu refuzul accesului la informații despre donatorii partidelor politice. Însă autoritatea de reglementare nu a respectat decizia instanței și nu a oferit informații atunci când jurnaliștii s-au adresat din nou.
De asemenea, numai în această săptămână, doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă” au fost intimidați în mod deschis de către agenții de pază privați, angajați ai Global Business Center, care aparține lui Vladimir Plahotniuc, șeful Partidului Democrat.
Drept urmare, semnatarii apelează la șefii misiunilor diplomatice, cărora le cer să condamne aceste încercări și să aducă îngrijorările lor în atenția autorităților Republicii Moldova și a comunității internaționale.
Apelul a fost semnat de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice APEL, Centrul de Investigații Jurnalistice Moldova, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Comitetul Libertății Presei, Centrul ”Acces-Info”, Comunitatea ”WatchDog.MD”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Transparency International Moldova, Asociația ”Promo-Lex”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER, Institutul pentru Politici Publice, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, IDIS ”Viitorul” și Centrul de Politici și Reforme.