Apărarea României: Sistemul antiaerian de ultimă generație MAMBA dislocat de Franța în România - evaluat și certificat

  • 03 Iulie 2022 14:48
Apărarea României: Sistemul antiaerian de ultimă generație MAMBA dislocat de Franța în România - evaluat și certificat

Sistemul de apărare sol-aer de rază medie de tip MAMBA (cunoscut și sub denumirea de SAMP/T) al forțelor armate franceze dislocat în România a fost evaluat și certificat operațional.

Potrivit Defenseromania.ro, sistemul de ultimă generație MAMBA este dislocat din luna mai în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

Potrivit unui reportaj realizat în cadrul emisiunii Pro Patria de la Televiziunea Română, recent, o echipă de specialiști NATO a evaluat sistemul MAMBA (SAMP/T) dislocat în România, aceștia certificând operațional sistemul.

Structura defensivă va contribui la asigurarea misiunilor de apărare antiaeriană a României, fiind integrată în sistemul de apărare antiaeriană aliat. 

Dislocarea sistemului MAMBA în România face parte din setul de măsuri adoptate pentru consolidarea apărării pe Flancul de Est al NATO. Franța și-a asumat rolul de națiune cadru în Grupul de Luptă NATO de apărare colectivă din România și contribuie la apărarea României cu capabilități moderne.

Sistemul MAMBA sau SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.

Operat de o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA este un sistem de armament sofisticat care poate oferi o bulă de protecție în beneficiul forțelor care operează în zona de acoperire, respectiv zona Mării Negre, unde se desfășoară un conflict militar activ după invazia rusă asupra Ucrainei.

Împreună cu sistemul de ultimă generație MAMBA, francezii operează în zona Mării Negre și un radar modern de tip Ground Master (GM) 200 produs de Thales.

Franța conduce Grupul de Luptă al NATO din România constituit în timp record după invazia rusă asupra Ucrainei La finalul summitului NATO de la Madrid, președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța va instala o prezență pe termen lung în România și și-a manifestat intenția de a crește la nivel de brigadă grupul de luptă pe care îl conduce pe teritoriul nostru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău