Anunțul reprezentanților ministerelor de Externe de la Chișinău și de la Moscova: Ambasadorul Andrei Neguță revine în Rusia
-
20 Martie 2018 14:09
Ambasadorul R. Moldova în Rusia, Andrei Neguță va reveni la Moscova după ce a fost rechemat de către autoritățile de la Chișinău pentru o perioadă nedeterminată.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat, în cadrul unei conferințe comune de presă cu viceministrul rus al afacerilor externe, Grigorii Karasin, că Relațiile dintre R. Moldova și Federația Rusă se află într-o perioadă deloc simplă. Cei doi oficiali au anunțat despre revenirea la Moscova a ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, după ce acesta fusese rechemat la Chișinău pentru o perioadă nedeterminată.
Potrivit lui Tudor Ulianovschi, discuțiile cu diplomatul rus s-au axat pe mai multe probleme sensibile dintre cele două țări. El s-a referit la excluderea cazurilor de abuz asupra cetățenilor moldoveni inclusiv a oamenilor politici din R. Moldova, precum și la cooperarea în oferirea asistenței juridice în cercetarea cazurilor de spălare de bani proveniți din Federația Rusă, prin băncile moldovenești. De asemenea, s-a discutat despre situația pe marginea diferendului transnistrean, cu reiterarea solicitării de retragere a trupelor ruse.
„Un subiect aparte l-a constituit soluționarea diferendului transnistrean, pornind de la dezideratul că toate părțile implicate, începând cu Federația Rusă, respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Retragerea trupelor militare și a munițiilor Federației Ruse din regiunea transnistreană ar putea reprezenta un punct major în avansarea procesului de soluționare a conflictului”, a subliniat Tudor Ulianovschi.
Grigorii Karasin s-a referit mai puțin la divergențele dintre cele două țări, dar a remarcat că relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova nu au fost foarte bune în ultima perioadă. „În anul 2017 relațiile dintre Rusia și Moldova au fost sinuoase, caracterizate de dezechilibre și asimetrie”, a menționat diplomatul de la Moscova.
Oficialul rus a a mai subliniat că relațiile moldo-ruse au fost marcate în anul 2017 de dezechilibre.
În ultimul an, relațiile moldo-ruse au fost perturbate de o serie de incidente diplomatice. În august 2017 vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, după mai multe declarații controversate ale acestuia.
De asemenea, la 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat o declarație în privința retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean.
În ianuarie 2018 președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că autoritățile moldovene intenționează să angajeze o companie internațională de avocatură pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani și care ar putea să se ridice la miliarde de dolari.
De asemenea, s-a aflat că liderul PD, Vlad Plahotniuc este cercetat în Rusia pentru tentativă de omor, săvârșită de un grup de persoane din motive meschine, sub influența urii politice, ideologice, de rasă, naționale sau religioase. Acuzațiile au fost calificate de PD ca fiind tentative de presiune politică.