Anul 2020 a fost marcat de pandemia de COVID-19, care a prins R.Moldova nepregătită
-
29 Decembrie 2020 14:32
Anul 2020 a fost marcat de pandemia de COVID-19, care a prins Republica Moldova nepregătită. Cu un sistem medical vulnerabil, aceasta a trebuit să facă față un virus contagios care a afectat întreaga omenire. La zece luni de la înregistrarea primului caz de infecție în Republica Moldova, lucrătorii medicali sunt la limita epuizării, iar ritmul creșterii economice a înregistrat o scădere dramatică, transmite Radio Chișinău.
Primul caz de infectare cu COVID-19 a fost confirmat în Republica Moldova pe 7 martie la o femeie revenită din Italia. La scurt timp, autoritățile au instituit stare de urgență și au impus mai multe restricții, preluate din experiența altor state afectate. S-a decis închiderea instituțiilor de învățământ și a întreprinderilor din domeniul HoReCa.
Cea mai mare povară a căzut pe sistemul medical și așa destul de vulnerabil. Lucrătorii medicali s-au confruntat din start cu lipsa echipamentelor speciale de protecție, astfel că angajații din sistemul sanitar s-au îmbolnăvit în număr mare.
Lupta cu virusul contagios a fost pusă în dificultate de mesajele contradictorii și confuze ale unor politicieni și reprezentanți ai autorităților centrale. Ex-președintele țării, Igor Dodon, vorbea despre COVID-19 că ar fi o simplă răceală care trece destul de repede. Știrile false au crescut nivelul de scepticism în rândul populație cu privire la existența virusului.
Numărul cazurilor noi a continuat, însă, să crească considerabil, în pofida restricțiilor impuse. În mai multe localități s-a instituit carantină. Și presiunea asupra sistemului sanitar a crescut. Mai multe organizații, instituții internaționale și țări au oferit sprijin în combaterea pandemiei de COVID-19.
România a donat un lot de ajutor medical în valoare de 3,5 milioane de euro, iar o echipă de medici și asistenți medicali români au muncit cot la cot cu cei din Republica Moldova ca să trateze bolnavii de COVID-19. Ajutorul umanitar a fost întâmpinat sub podul de la Telecentru, acțiune criticată dur de către mai multe partide politice și organizații.
Experții în sănătate publică au atras atenția de nenumărate ori asupra testării insuficiente în rândul populației, dar și asupra faptului că măsura de autoizolare este lăsată pe seama cetățenilor, fără verificări eficiente și constate din partea autorităților, fapt care a dus la răspândirea rapidă a virusului în comunități.
Republica Moldova a fost plasată de mai multe ori în topul țărilor cu cel mai mare număr de cazuri la un milion de populație. La zece luni de la înregistrarea primul caz, Republica Moldova raportează peste 140 de mii de cazuri de infectare și aproape 3000 de decese provocate de complicațiile virusului.