Antreprenorii cer reducerea taxelor și impozitelor

  • 26 Noiembrie 2013 14:26
Antreprenorii cer reducerea taxelor și impozitelor

Micii antreprenori cer reducerea taxelor și impozitelor pentru a-și putea dezvolta afacerile, iar autoritățile îi asigură că încearcă să întreprindă toate măsurile pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și a reduce rolul statului în economie.

Aceste aspecte au fost discutate, marți, 26 noiembrie, la Conferința Internațională a Întreprinderilor Mici și Mijlocii care are loc la Chișinău. 

Politica executivului de la Chișinău este să reducă rolul statului în economie pentru a permite dezvoltarea investițiilor private, a declarat premieriul Iurie Leancă. El și-a exprimat speranța că deschiderea comerțului cu Uniunea Europeană va crea noi oportunități pentru companiile moldovenești și a accentua necesitatea reformei justiției încât mediul de afaceri să se simtă protejat. 

Unul din principalele dezavantaje pentru economia Republicii Moldova este piața mică, dar acest dezavanataj va dispărea după semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. El a precizat însă că această perspectivă necesită și eforturi din partea companiilor modlovenești ca să devină competitive.

Principalele probleme ale micilor întreprinzător țin de taxele și impozitele pe care la achită la stat. Fondatoarea unei întreprinderi de confecții din raionul Ștefan Vodă, Svetlana Stoiș, susține că îi vine greu să plătească taxele la salariile angajaților săi.

Și șeful unei întreprinderi din domeniu construcțiilor din Edineț, Sergiu Tentiuc dorește mai puține impozite și controale. Totuși, acesta a declarat presei că în prezent este mai ușor să-și dezvolte afacerea decât în anul 2008, atunci când a inițiat-o.

În Republica Moldova sunt înregistrate 49 de mii de IMM-uri, ceea ce reprezintă 97% din întrerpinderile din țară. În întreprinderile mici și mijlocii activează 57% din numărul total de angajați, iar veniturile IMM-urilor reprezintă 34% din totalul pe economie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău