Antony Blinken dă asigurări că Washingtonul nu obstrucționează diplomația ONU

  • 18 Mai 2021 18:20
Antony Blinken dă asigurări că Washingtonul nu obstrucționează diplomația ONU

Secretarul de stat american Antony Blinken a dat asigurări marți că SUA nu sunt un ''obstacol în calea diplomației'' ONU în dosarul israeliano-palestinian, fără a promite, totuși, că vor susține o declarație a Consiliului de Securitate care solicită ''încetarea violențelor'', relatează France Presse.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgență marți, pentru a patra oară, în contextul în care Washingtonul s-a opus până acum adoptării unei asemenea declarații.

Blinken a reiterat că guvernul american este angajat într-o ''diplomație foarte intensivă, dar discretă''.

China a acuzat guvernul SUA că ''obstrucționează'' adoptarea unei poziții comune a comunității internaționale.

Demnitarul american a reamintit că președintele Joe Biden și-a exprimat în ajun, pentru prima dată, sprijinul său pentru o eventuală încetare a focului între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Israelul și militanții Hamas continuă să lanseze bombardamente și salve de rachete, fără a da vreun semn de acalmie după o săptămână de lupte intense.

''Obiectivul nostru este de a se pune capăt cât mai rapid posibil ciclului de violențe actual'', a subliniat Antony Blinken.

Agenția ONU pentru ajutor umanitar a anunțat marți că peste 52.000 de palestinieni au fost strămutați din cauza atacurilor aeriene israeliene, care au distrus sau au avariat grav aproape 450 de clădiri în Fâșia Gaza.

Aproximativ 47.000 de persoane strămutate au căutat adăpost în 58 de școli administrate de ONU în Gaza, a declarat presei Jens Laerke, purtător de cuvânt al Biroului Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). Potrivit purtătorului de cuvânt, 132 de clădiri au fost distruse și 316 au fost grav avariate, printre care șase spitale și nouă centre de îngrijire primară.

OCHA a salutat faptul că Israelul a deschis un punct de trecere a frontierei pentru ajutoare umanitare, dar a cerut să se mai deschidă unul.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău