Antonio Tajani vrea ca Parlamentul European să fie mai implicat în Brexit

  • 17 Ianuarie 2017 15:45
Antonio Tajani vrea ca Parlamentul European să fie mai implicat în Brexit

Înțelegerea dintre Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), încheiată marți la Strasbourg înaintea votului pentru președinția Parlamentului European, prevede că în cazul în care candidatul PPE Antonio Tajani câștigă scrutinul, el va cere ca PE să fie inclus pe deplin în toate negocierile referitoare la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), notează Sky News.

Tajani a fost de acord în pactul cu ALDE ca rezoluția PE privind Brexitul, care va fi elaborată după declanșarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona de către Marea Britanie, va sublinia rolul PE în negocierile pentru Brexit.

Pentru eurosceptici, Parlamentul European este o instituție ce reprezintă tot ceea ce ei consideră greșit în Uniunea Europeană — lipsa reprezentativității, o instituție ineficientă, care cheltuie prea mult — însă ea, cu noul președinte care este ales marți, va juca un rol crucial în ieșirea Marii Britanii din UE, mai scrie portalul britanic.

Cândva considerat un simplu forum de dezbatere, Parlamentul European are o importanță din ce în ce mai mare. PE trebuie să ratifice legislația UE, iar președintele său supervizează toate actele legislative care determină politicile publice în UE.

În ceea ce privește Brexitul, la finalul a doi ani și jumătate de negocieri pentru retragerea Marii Britanii, înțelegerea dintre membrii UE și Londra, tratatul privind retragerea din forul comunitar, va trebui să fie aprobat de PE și tot această instituție va trebui să voteze orice alt tratat post-Brexit.

Europarlamentarii au și ei un rol esențial în negocieri, ca și în aprobarea tratatelor, pentru că au posibilitatea de a influența deciziile luate de diferite țări și de către Comisia Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău