Anticipate | Parlamentul European va trimite o misiune de observatori în R. Moldova

  • 07 Iulie 2021 13:36
Anticipate | Parlamentul European va trimite o misiune de observatori în R. Moldova

Parlamentul European va trimite o delegație de observatori la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, care vor avea loc duminică, 11 iulie, indică un comunicat al legislativului european, scrie Agerpres.

Conferința președinților (formată din președintele PE și liderii grupurilor europarlamentare) a decis la 1 iulie să autorizeze o delegație de observare a alegerilor din Republica Moldova. Delegația va fi formată din membri ai Parlamentului European și va monitoriza desfășurarea procesului electoral.

Din delegație, care va fi condusă de eurodeputatul David McAllister (grupul Partidului Popular European, PPE), vor mai face parte Siegfried Mureșan (grupul PPE), Andreas Schieder (grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, S&D), Juozas Olekas (grupul S&D), Viola von Cramon-Taubadel (grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană) și Cristian Terheș (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni).

Delegația va evalua dacă alegerile din 11 iulie din Republica Moldova se desfășoară în conformitate cu legile naționale și angajamentele internaționale ale țării. Activitatea ei va fi ghidată de standarde și criterii internaționale, așa cum sunt definite de Oficiul pentru drepturile omului și instituții democratice (ODIHR) al OSCE.

Aceasta este prima misiune de observare a alegerilor trimisă de PE după izbucnirea pandemiei de COVID-19.

În ziua alegerilor, eurodeputații vor monitoriza procedurile electorale la Chișinău și în alte localități din Republica Moldova. Ei vor vizita secții de votare, vor asista la procesul de votare și vor asista la deschiderea urnelor de vot și numărarea voturilor.

Delegația PE va organiza o conferință de presă în după-amiaza zilei de 12 iulie și, alături de alți observatori internaționali, își va prezenta concluziile preliminare asupra procesului electoral. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău