ANRE a aprobat micșorarea tarifelor la energia electrică și a respins solicitarea de majorare la apă

  • 15 Iunie 2018 10:27
ANRE a aprobat micșorarea tarifelor la energia electrică și a respins solicitarea de majorare la apă

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat vineri, 15 iunie, în cadrul unei ședințe publice micșorarea cu 10 la sută a tarifelor la energia electrică, atât pentru consumatorii din centru și sud, deserviți de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, cât și pentru cei din regiune de nord, deserviți de compania Furnizarea Energiei Electrice Nord. Totodată, ANRE a respins solicitarea Apă-Canal Chișinău de majorare a tarifelor la apă și canalizare.

După decizia ANRE, consumatorii finali din centrul și sudul Republicii Moldova vor achita un tarif de 1 leu și 79 de bani pentru un kWh, cu 20 de bani mai puțin față de actualul tarif. Consumatorii de curent conectați la liniile de tensiune medie vor achita un tarif de 1 leu și 60 de bani, iar cei conectați la liniile de tensiune înaltă – 1 leu și 34 de bani pentru un kWh.

Consumatorii finali din regiunea de nord de asemenea vor achita un tarif 10 la sută mai mic, acesta fiind diminuat de la 2 lei și 12 bani pentru un kWh, la 1 leu 91 de bani.

Noile tarife vor intra în vigoare la 1 iulie 2018.

Agenția a respins însă solicitarea Apă-Canal Chișinău de majorare a tarifelor la serviciile de apă și canalizare. Întreprinderea municipală a cerut majorarea în medie cu 10,6% a tarifelor pentru apă și servicii de canalizare, inclusiv pentru consumatorii casnici cu 13,5%. Astfel, rămâne în vigoare tariful actual de 10 lei și 69 de bani pentru un metru cub de apă. Directorul General al ANRE, Tudor Copaci, a spus că, având în vedere tarifele micșorate la energia electrică, solicitarea Apă Canal nu mai era justificată.

Noile tarife la energia electrică au fost luate în considerare, care constituie din toate componentele tarifare pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare în jur de 25 la sută.”

În opinia fostului director general al ANRE, Victor Parlicov, este necesar ca instituția de reglementare să stimuleze prin deciziile sale încheierea contractelor directe între consumatori și Apă Canal, pentru o mai mare claritate în calcularea facturilor.

Pentru acei consumatori unde apa este livrată până la consumatorul final Apă Canal își va asuma și pierderile intra-bloc, și gestionarea și întreținerea rețelelor intra-bloc. Acest tarif ar putea fi mai mare, însă consumatorul va avea contractul direct și responsabilitatea operatorului va fi să-i presteze serviciul până la el acasă și nu-i va putea nimeni face recalcule neclare și să-i pună în calcul metri cub suplimentari de apă, care nu e clar de unde se iau.”

Amintim că o decizie a ANRE privind majorarea tarifelor la carburanți a fost suspendată printr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău în urma unei solicitări din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău