Ankara şi Moscova lansează un apel la încetarea focului începând de duminică în Libia şi îndeamnă Teheranul şi Washingtonul la reţinere

  • 08 Ianuarie 19:00
Ankara şi Moscova lansează un apel la încetarea focului începând de duminică în Libia şi îndeamnă Teheranul şi Washingtonul la reţinere

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au lansat miercuri un apel la încetarea focului în Libia începând cu 12 ianuarie şi totodată au îndemnat 'toate părţile să acţioneze cu reţinere'pentru a se pune capăt escaladării tensiunilor între SUA şi Iran, potrivit unei declaraţii comune date publicităţii în finalul unei întâlniri între cei doi şefi de stat la Istanbul, informează AFP, preluat de Agerpres.

'Invităm toţi beligeranţii în Libia să înceteze ostilităţile începând cu 12 ianuarie 00:00 şi să declare o încetare durabilă a focului', menţionează documentul publicat de preşedinţia turcă.

Cei doi şefi de stat îndeamnă de asemenea diferitele părţi 'să se aşeze imediat la masa negocierilor cu scopul de a pune capăt suferinţelor poporului libian', potrivit sursei citate.

Scufundată în haos de la revolta susţinută de NATO în 2011, care a condus la moartea dictatorului Muammar Gaddafi, Libia se confruntă la ora actuală cu un conflict între Guvernul de Uniune Naţională (GNA) şi forţele rivale ale mareşalului Khalifa Haftar.

Turcia a anunţat duminică că a început trimiterea de militari în Libia în sprijinul GNA, într-un moment în care forţele lui Haftar avansează pe teren şi se află la porţile capitalei Tripoli.

Chiar dacă Moscova neagă, Ankara susţine că 2.500 de mercenari ruşi luptă de partea forţelor lui Haftar, susţinut de asemenea de Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită şi Egipt.

Erdogan şi Putin şi-au exprimat miercuri sprijinul pentru conferinţa internaţională preconizată în ianuarie la Berlin cu scopul de a identifica o soluţie pentru revenirea la procesul politic sub egida ONU.

Cei doi lideri, care au dezvoltat relaţii strânse în ultimii ani, au discutat cu ocazia inaugurării la Istanbul a gazoductului TurkStream, care va aduce în Turcia şi în Europa gaze pompate din Rusia.

Cu această ocazie, Erdogan şi Putin au abordat şi escaladarea tensiunilor între Teheran şi Washington după moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, considerat arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, în urma unui atac american la Bagdad.

'Ne afirmăm angajamentul pentru dezamorsarea tensiunilor în regiune şi invităm toate părţile să acţioneze cu reţinere şi raţional şi să acorde prioritate diplomaţiei', subliniază preşedinţii turc şi rus într-un comunicat comun la finalul întâlnirii lor de la Istanbul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
7,9 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:1,5 m/s
Thu
6 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
4 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 19 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.0986 -0.0309
USD 17.6421 -0.0075
RON 3.9935 -0.0121
UAH 0.7232 0.0011
RUB 0.2766 -0.0020
Arhivă Radio Chișinău