Ankara și Moscova lansează un apel la încetarea focului începând de duminică în Libia și îndeamnă Teheranul și Washingtonul la reținere

  • 08 Ianuarie 2020 19:00
Ankara și Moscova lansează un apel la încetarea focului începând de duminică în Libia și îndeamnă Teheranul și Washingtonul la reținere

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au lansat miercuri un apel la încetarea focului în Libia începând cu 12 ianuarie și totodată au îndemnat 'toate părțile să acționeze cu reținere'pentru a se pune capăt escaladării tensiunilor între SUA și Iran, potrivit unei declarații comune date publicității în finalul unei întâlniri între cei doi șefi de stat la Istanbul, informează AFP, preluat de Agerpres.

'Invităm toți beligeranții în Libia să înceteze ostilitățile începând cu 12 ianuarie 00:00 și să declare o încetare durabilă a focului', menționează documentul publicat de președinția turcă.

Cei doi șefi de stat îndeamnă de asemenea diferitele părți 'să se așeze imediat la masa negocierilor cu scopul de a pune capăt suferințelor poporului libian', potrivit sursei citate.

Scufundată în haos de la revolta susținută de NATO în 2011, care a condus la moartea dictatorului Muammar Gaddafi, Libia se confruntă la ora actuală cu un conflict între Guvernul de Uniune Națională (GNA) și forțele rivale ale mareșalului Khalifa Haftar.

Turcia a anunțat duminică că a început trimiterea de militari în Libia în sprijinul GNA, într-un moment în care forțele lui Haftar avansează pe teren și se află la porțile capitalei Tripoli.

Chiar dacă Moscova neagă, Ankara susține că 2.500 de mercenari ruși luptă de partea forțelor lui Haftar, susținut de asemenea de Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită și Egipt.

Erdogan și Putin și-au exprimat miercuri sprijinul pentru conferința internațională preconizată în ianuarie la Berlin cu scopul de a identifica o soluție pentru revenirea la procesul politic sub egida ONU.

Cei doi lideri, care au dezvoltat relații strânse în ultimii ani, au discutat cu ocazia inaugurării la Istanbul a gazoductului TurkStream, care va aduce în Turcia și în Europa gaze pompate din Rusia.

Cu această ocazie, Erdogan și Putin au abordat și escaladarea tensiunilor între Teheran și Washington după moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, considerat arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, în urma unui atac american la Bagdad.

'Ne afirmăm angajamentul pentru dezamorsarea tensiunilor în regiune și invităm toate părțile să acționeze cu reținere și rațional și să acorde prioritate diplomației', subliniază președinții turc și rus într-un comunicat comun la finalul întâlnirii lor de la Istanbul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău