Aniversarea debarcării în Normandia: Preşedinţii Trump şi Macron îi onorează pe veteranii celui de-al doilea război mondial

  • 06 Iunie 2019 16:40
Aniversarea debarcării în Normandia: Preşedinţii Trump şi Macron îi onorează pe veteranii celui de-al doilea război mondial

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump şi omologul său francez, Emmanuel Macron, împreună cu Primele Doamne Melania Trump şi Brigitte Macron, i-au salutat joi pe veteranii din cel de-al doilea război mondial prezenţi la Cimitirul American din Normandia, la Coleville-sur-Mer, relatează DPA, citat de Agerpres.

Mai întâi, soţii Trump i-au întâmpinat pe soţii Macron, apoi cei doi şefi de stat au strâns mâinile a zeci de veterani americani, dintre care mulţi îşi purtau decoraţiile.

O orchestră a intonat imnul naţional al Franţei, apoi un solist a cântat imnul Statelor Unite, iar un capelan din armata americană a citit o rugăciune.

"Sunteţi gloria acestei naţiuni şi vă mulţumim din adâncul inimii", le-a spus preşedintele american conaţionalilor săi, supravieţuitori ai debarcării aliate din Normandia, din 6 iunie 1944. El a arătat că militarii din SUA "nu au luptat pentru control şi dominare, ci pentru libertate, democraţie şi autodeterminare", "susţinuţi de încrederea că America poate face orice, fiindcă suntem o ţară puternică, cu un popor virtuos, care se roagă unui Dumnezeu drept".

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la evenimentul cunoscut ca D-Day, Trump le-a transmis "prietenilor şi partenerilor" Americii că alianţa lor "a fost călită în focul bătăliei, pusă la încercare în război şi dovedită în binecuvântările păcii".

Preşedintele Franţei a replicat în discursul său că Statele Unite "nu sunt niciodată mai măreţe decât atunci când luptă pentru libertatea altora". El a omagiat "curajul remarcabil" al soldaţilor americani care au debarcat în Normandia "fără altă busolă în afara cauzei despre care ştiau că e mai importantă decât orice: cea a libertăţii şi democraţiei".

AFP a remarcat în discursul lui Macron un apel către Trump: "nu trebuie să încetăm niciodată să dăm viaţă alianţei popoarelor libere". Şeful statului francez a menţionat ca exemple ale acestei alianţe ONU, NATO şi Uniunea Europeană, criticate adesea de omologul său american. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chişinău
16 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:26 %
Vint:4,6 m/s
Mon
10 °C
Tue
5 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău