Aniversarea debarcării în Normandia: Președinții Trump și Macron îi onorează pe veteranii celui de-al doilea război mondial

  • 06 Iunie 2019 16:40
Aniversarea debarcării în Normandia: Președinții Trump și Macron îi onorează pe veteranii celui de-al doilea război mondial

Președintele Statelor Unite, Donald Trump și omologul său francez, Emmanuel Macron, împreună cu Primele Doamne Melania Trump și Brigitte Macron, i-au salutat joi pe veteranii din cel de-al doilea război mondial prezenți la Cimitirul American din Normandia, la Coleville-sur-Mer, relatează DPA, citat de Agerpres.

Mai întâi, soții Trump i-au întâmpinat pe soții Macron, apoi cei doi șefi de stat au strâns mâinile a zeci de veterani americani, dintre care mulți își purtau decorațiile.

O orchestră a intonat imnul național al Franței, apoi un solist a cântat imnul Statelor Unite, iar un capelan din armata americană a citit o rugăciune.

"Sunteți gloria acestei națiuni și vă mulțumim din adâncul inimii", le-a spus președintele american conaționalilor săi, supraviețuitori ai debarcării aliate din Normandia, din 6 iunie 1944. El a arătat că militarii din SUA "nu au luptat pentru control și dominare, ci pentru libertate, democrație și autodeterminare", "susținuți de încrederea că America poate face orice, fiindcă suntem o țară puternică, cu un popor virtuos, care se roagă unui Dumnezeu drept".

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la evenimentul cunoscut ca D-Day, Trump le-a transmis "prietenilor și partenerilor" Americii că alianța lor "a fost călită în focul bătăliei, pusă la încercare în război și dovedită în binecuvântările păcii".

Președintele Franței a replicat în discursul său că Statele Unite "nu sunt niciodată mai mărețe decât atunci când luptă pentru libertatea altora". El a omagiat "curajul remarcabil" al soldaților americani care au debarcat în Normandia "fără altă busolă în afara cauzei despre care știau că e mai importantă decât orice: cea a libertății și democrației".

AFP a remarcat în discursul lui Macron un apel către Trump: "nu trebuie să încetăm niciodată să dăm viață alianței popoarelor libere". Șeful statului francez a menționat ca exemple ale acestei alianțe ONU, NATO și Uniunea Europeană, criticate adesea de omologul său american. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău