ANI va putea verifica nu doar averile demnitarilor, dar și cheltuielile pe care le fac în timpul mandatului / Proiect de lege

  • 28 Iulie 17:03
ANI va putea verifica nu doar averile demnitarilor, dar și cheltuielile pe care le fac în timpul mandatului / Proiect de lege

Autoritatea Națională de Integritate va putea verifica nu doar averile demnitarilor, dar și cheltuielile pe care le fac în timpul mandatului, potrivit unui proiect de lege elaborat de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate discutat astăzi în cadrul unor dezbateri publice. Astfel, inspectorii de integritate vor putea verifica și așa-numitul „stil de viață” al funcționarilor publici, iar aceștia vor trebui să declare nu doar bunurile pe care le cumpără, dar și serviciile de care beneficiază, cum ar fi vacanțele scumpe. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, unul din autorii proiectului:

Se propune ca subiectul declarării să declare și serviciile procurate, care poate însemna orice cheltuială suportată de către subiectul declarării și membrii familiei sale, a cărei valoare, pe parcursul anului, depășește șase salarii medii pe economie. De asemenea, proiectul legii mai propune ca subiecții declarării să declare valoare de piață a bunurilor mobile și imobile deținute. Acest lucru urmează a fi făcut reieșind din valoarea de piață a unor bunuri similare în ziua dobândirii.”

Inițiativa, care are drept scop fortificarea rolului și independenței ANI și a inspectorilor de integritate, mai prevede posibilitatea ca instituția să poată solicita suspendarea din funcție, până la pronunțarea hotărârii definitive a instanței de judecată, a persoanelor în privința cărora a fost constatat că au obținut averi nejustificate sau au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Potrivit autorilor, proiectul a fost elaborat în condițiile în care acțiunile de control inițiate de ANI nu au finalitate. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să treacă toate procedurile parlamentare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:4,63 m/s
Sun
19
Mon
15
Tue
13
Wed
13
Thu
14

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău