Angajați ai IGSU au fost delegați la Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE din Bruxelles

  • 30 Ianuarie 11:07
Angajați ai IGSU au fost delegați la Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE din Bruxelles

În perioada 22 ianuarie – 02 februarie 2024, doi angajați IGSU sunt delegați în orașul Bruxelles, Belgia în calitate de ofițeri de legătură, pentru a face ture la Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) al UE.

 
Activitatea face parte dintr-un proces prin care țara noastră acționează ca membru cu drepturi depline în cadrul Mecanismului Protecție Civile al Uniunii Europene. Odată cu aderarea la Mecanism, Republica Moldova preia practicile de operare în solicitarea și acordarea suportului într-o situație excepțională. Astfel, pentru prima dată reprezentanții țării noastre lucrează cot la cot în cadrul Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență cu experții europeni, pentru luarea deciziilor importante.
 
Necesitatea organizării activităților vine în contextul aderării Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. În cadrul turelor, ofițerii moldoveni pun în aplicare tehnicile de funcționare a sistemului operațional prin care se gestionează toate solicitările de asistență din partea țărilor membre ale Mecanismului de Protecție Civilă în caz de situații excepționale.
 
Totodată, aceștia preiau experiențe de operare a datelor privind procesul de prezentare a ofertelor de acordare a ajutoarelor țărilor afectate prin delegarea, deplasarea modulelor de intervenție.
 
Tot în această perioadă, reprezentanții IGSU au avut o întrunire cu Ambasadorul, Șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, doamna Daniela Morari, unde au fost puse în discuție subiecte privind rolul și importanța aderării IGSU la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, precum și termenii de acreditare ai modulelor de intervenție.
 
Totodată, au fost trecute în revistă principalele activități realizate de către IGSU în cooperare cu UE pe parcursul anului 2023, cu scopul de a moderniza și ridica la standarde europene sistemul național de gestionare a crizelor.
 
Mai mult, a fost subliniat rolul reformelor care vor fi implementate de IGSU, precum și racordarea legislației naționale la standarde europene în procesul de screening și ulterior negociere, care acoperă domeniul de activitate al Inspectoratului.
 
Misiunea are scopul de a prelua bunele practici și experiență în domeniul funcționării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, ceea ce permite o reacționare rapidă și coordonată la nivel european. Aceasta face ca asistența oferită să răspundă nevoilor regiunii afectate de dezastre fără a dubla eforturile de acordare a ajutorului.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău