Anexarea Basarabiei la Imperiul țarist, o nedreptate făcută locuitorilor acestei regiuni

  • 05 Iulie 2013 10:46
Anexarea Basarabiei la Imperiul țarist, o nedreptate făcută locuitorilor acestei regiuni

Anexarea Basarabiei la Imperiul țarist a fost o mare nedreptate făcută locuitorilor acestei regiuni, consideră majoritatea istoricilor reuniți în cadrul conferinței internaționale „Basarabia 1812”.

Întâlnirea zecilor de cercetători din toată lumea este prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la Pacea de la București, din 1812.

Conferențiarul Vlad Mischevca, doctor în istorie, consideră că Pacea încheiată între turci și ruși, la finalul războiului dintre anii 1806-1812, este una dintre excepțiile de la regula care spune că orice fel de pace este bună.

În opinia cercetătorului Institutului de Istorie, Stat și Drept, atitudinea sfidătoare față de populația majoritară românească a provinciei s-a manifestat permanent din partea politicienii din spațiul rus, indiferent de culoarea guvernanților de la Moscova.

Potrivit documentelor citate astăzi, prevederile tratatului de pace de la 1812, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, au fost anulate în 1921, odată cu semnarea tratatului de prietenie turco-sovietic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău