Andrian Candu, despre coalițiile post-electorale ale PD: „În politică niciodată să nu spui niciodată” (Revista presei)

  • 23 Octombrie 2018 09:50
Andrian Candu, despre coalițiile post-electorale ale PD: „În politică niciodată să nu spui niciodată” (Revista presei)

RISE Moldova a publicat o investigație în care arată că nume ale persoanelor decedate pot fi introduse în registrul de stat al alegătorilor. Reporterii au găsit numele unei persoane născute în 1977 care a decedat peste doi ani, a cărei identitate a fost utilizată de o grupare de crimă organizată care a cules datele ei din cimitir.

Identitatea falsă a fost inclusă în Registrul de Stat al Alegătorilor de către autorități.  RISE Moldova a efectuat un experiment jurnalistic prin care arată cum un cetățean inexistent are statut de alegător și drept de vot la alegerile parlamentare din iarnă”. 

Jurnaliștii descriu procedura prin care au reușit să înregistreze numele persoanei pe platforma online  inregistrare.cec.md, destinată înregistrării prealabile a alegătorilor.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a expediat confirmarea de înregistrare prin e-mail. Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, a declarat că ar fi vorba despre o defecțiune tehnică a sistemului. După publicarea articolului, CEC a anunțat că a șters numele persoanei din registrul alegătorilor. 

Și Ziarul de Gardă a efectuat un mic experiment virtual. ”Libertatea de exprimare este îngrădită pe pagina de Facebook a premierului Pavel Filip. Persoanele care scriu comentarii critice la adresa guvernării pe pagina oficială a prim-ministrului sunt blocate, iar mesajele acestora sunt șterse de către administratorii paginii”, constată jurnaliștii. 

Pe 18 octombrie, una dintre reportele ZdG a scris un comentariu pe pagina de Facebook a premierului, în care l-a întrebat ce „secrete” conține lista de reforme ce i-a fost înmânată de comisarul european Johannes Hahn. Comentariul a fost plasat atât pe pagina de Facebook a lui Pavel Filip, cât și pe pagina Guvernului, scriu jurnaliștii. La scurt timp, comentariul de pe pagina premierului a dispărut, iar reportera a fost blocată. La fel, a dispărut și comentariul publicat pe pagina de Facebook a Guvernului, însă reportera nu a fost blocată.

Contactată de Ziarul de Gardă, Marina Nani, consultant principal, Direcția comunicare și protocol a Guvernului, a spus că pagina de Facebook a premierului este administrată de către angajații Direcției comunicare și protocol. Întrebată de ce comentariile critice la adresa guvernării sunt șterse, aceasta a făcut trimitere la Stela Nistor, consiliera premierului, care nu a răspuns la apelul telefonic al jurnaliștilor. 

Președintele Parlamentului Andrian Candu răspunde într-un interviu pentru Adevărul la întrebarea dacă este Republica Moldova un stat capturat condus de oligarhi?

„Oligarhia înseamnă că există o persoană sau un anumit grup de persoane care sunt în domeniul economic și care influențează deciziile și la nivel politic. La ora actuală, dacă e să vorbim despre un grup oligarhic cum este el descris, conducerea PDM, care vine din domeniul afacerilor, demult nu mai are afaceri în R. Moldova. Deci, nu mai există interes economic”, a răspuns Andrian Candu. De asemenea, speakerul a fost întrebat despre creșterea veniturilor sale de când acesta a ajuns în politică. Astfel, el a precizat că nu ar fi din banii din politică, ci din ”afaceri care sunt administrate în afara țării, care nu au nicio legătură cu R. Moldova”. 

În ceea ce privește coalițiile post-electorale ale PD, Andrian Candu a spus: „În politică niciodată să nu spui niciodată. Noi înțelegem mesajele electorale și mesajele care vin acum în perioada preelectorală și înțelegem confrutnarea care va fi în campania electorală, dar odată ce se va încheia acest exercițiu și vom vedea care sunt rezultatele, sunt sigur că se vor găsi oameni înțelepți să se așeze la masa discuțiilor și să găsească compromisuri, în așa fel încât să fie creată o majoritate parlamentară proeuropeană”, a menționat Candu pentru Adevărul. 

Și, portalul Anticorupție publică o investigație referitoare la candidații PSRM anunțați pentru alegerile parlamentare.  ”Traseiști, oportuniști și funcționari vizați în anchete jurnalistice, noii candidați ai socialiștilor pentru circumscripții electorale”, titrează publicația. 

”Partidul Socialiștilor a anunțat alți patru candidați pentru circumscripțiile electorale uninominale din Bălți, Rezina și Chișinău. Printre aceștia sunt deputați cu trecut obscur, consilieri traseiști și foști parlamentari implicați în acte de corupție”, scriu jurnaliștii. Mai multe detalii despre aceștia, citiți pe Anticorupție.md

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău