Andrei Spînu: Scenariul optimist pentru Republica Moldova este să menținem actualul contract cu Gazprom

  • 14 Iunie 2022 08:00
Andrei Spînu: Scenariul optimist pentru Republica Moldova este să menținem actualul contract cu Gazprom

Războiul din Ucraina menține în ceață relațiile Republicii Moldova cu Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu spune că la ultimele trei scrisori expediate de către autoritățile de la Chișinău concernului rus, nu a existat niciun răspuns. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că scenariul optimist pentru noi este să menținem actualul contract cu Rusia, iar cea mai sumbră situație ar fi dacă Republica Moldova ar fi nevoită să procure gaze naturale de pe piața internațională, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că deși tarifele la gazele naturale sunt foarte mari, actualul contract cu Gazprom este cea mai avantajoasă soluție. Andrei Spînu menționează că, în prezent, au loc discuții cu oficialii azeri, astfel încât să fie creată posibilitatea de a procura gaze naturale din Azerbaidjan.

„La gaz avem cea mai bună ofertă care este acum pe piață. Chiar dacă înțelegem că este un preț mare pentru mulți cetățeni. Suntem în situația în care prețul la gaz pe timp de vară este mai mare decât a fost uneori iarna. Republica Moldova are șanse reale să cumpere gaze naturale din Azerbaidjan. Avem, în sfârșit, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz. Nu vreau să dau un termen, dar garantez că în următorii ani Republica Moldova va avea surse diversificate de gaz”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Vicepremierul spune că autoritățile se pregătesc deja pentru sezonul rece al anului, făcând stocuri de gaze naturale. O parte din volumele de gaze stocate sunt procurate din banii bugetului de stat, iar pentru restul volumelor statul se va împrumuta de la BERD.

„Prin decizia Comisiei Situații Excepționale, Energocom a reușit achiziționarea a 24 de milioane de metri cubi de gaz, care sunt deja în proprietatea Energocom. Volumele au fost achiziționate la prețul lunilor februarie și martie, la un preț foarte bun. Pe timp de vară aceste volume ne ajung pe o lună, pe timp de iarnă doar pentru o săptămână. Pentru rezervele de gaz pe care le planificăm pentru luna august, suntem în discuții finale cu BERD, pentru contractarea unui credit de 300 de milioane. O parte din bani sunt pentru cumpărări de urgență și alta pentru depozitare. Însă rezervele de gaz pe care le facem acum nu sunt pentru utilizare imediată. Ele vor fi stocate și utilizate în perioada rece a anului”, a mai spus Andrei Spînu.

De la 1 iunie, consumatorii Republicii Moldova achită 18,62 lei pentru un metru cub de gaz. Vicepremierul Spînu spune că tarifele ar putea fi revizuite, doar în cazul în care prețul de achiziție a gazului va înregistra un trend descendent.

„Dacă după formula Moldovagaz-Gazprom vom avea un preț mai mic pentru lunile iulie, august și septembrie, tarifele ar putea fi revăzute. Planul optimist este să menținem acest contract cu Gazprom. Scenariul pesimist este să cumpărăm de pe piață. Scenariu pesimist ar fi să se întâmple lucruri grave pe conductele de tranzit. Un alt scenariu pesimist va fi atunci când Gazprom va decide să oprească livrările de gaze spre Ucraina, Republica Moldova și alte state. La ultimele noastre trei scrisori, Gazprom nu a răspuns la niciuna”, a punctat vicepremierul.

Ieri, Moldovagaz a anunțat că datoria consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate în perioada ianuarie-aprilie este de 112 milioane de lei. În acest context, Moldovagaz le cere consumatorilor să-și achite datoriile pentru a evita deconectarea de la rețeaua de gaze naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău