Andrei Spînu: Parlamentul își va constitui organele de conducere până la finalul lunii iulie, iar la începutul lui august va fi învestit un guvern

  • 14 Iulie 2021 09:29
Andrei Spînu: Parlamentul își va constitui organele de conducere până la finalul lunii iulie, iar la începutul lui august va fi învestit un guvern

Demisia conducerii Platformei DA este o decizie bună, iar refuzul socialiștilor de a discuta în public despre eșecul în alegeri dovedește starea lor de șoc, în timp ce și unii reprezentanți ai partidul PAS au arătat că sunt copleșiți de victoria răsunătoare în alegeri. Despre aceasta au declarat participanții la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Andrei Spînu de la PAS a spus că partidul realizează pe deplin responsabilitatea care îi revine și, precum a declarat și înainte, este gata să și-o asume. El consideră că Parlamentul își va constitui organele de conducere până la finele lunii iulie, iar la începutul lui august va fi învestit un guvern – chiar dacă pentru aceasta va fi necesară o sesiune extraordinară. Vor fi invitați să lucreze în echipă și oameni din afara partidului. „Din societatea civilă, din alte partide, care sunt specialiști buni, profesioniști pe anumite domenii. Actul de guvernare este nu numai cabinetul de miniștri. Va trebui să intervenim foarte dur [la nivel de secretari de stat, șefi de agenții] pentru a schimba oameni care nu au făcut față poziției. Mobilul nu este de a da oameni afară, trebuie de văzut cum lucrează instituția”, a deschis parantezele secretarul general al formațiunii, amintind că deja a fost făcut și un apel respectiv către diasporă.

Denis Ulanov de la partidul „Șor” s-a arătat ofensat de eticheta de „grup criminal organizat [apreciere dată de procurorul general Alexandr Stoianoglo – n.r.] atribuită partidului, care se referă în acest mod și la o sută de mii de alegători. Slavă Domnului că în țară se instaurează o claritate politică, care va face claritate și în ceea ce privește furtul așa numitului miliard. Iar partidul PAS se află într-o situație delicată, deoarece unii membri știu foarte bine ce s-a întâmplat în anul 2014, fiind participanți activi ai anumitor evenimente”, a afirmat deputatul, care nu o dată a făcut referire la calitatea sa de avocat al acțiunilor fugarului Ilan Șor. El a negat opinia multor experți că magazinele ambulante ale acestuia sunt o formă de corupere a celor mai năpăstuiți oameni din sute de sate, aplicând reduceri din considerente politice, inclusiv în ziua alegerilor.

În altă ordine de idei, deputatul s-a pronunțat împotriva legii lustrației, capabilă să demoleze urmările politicii de cadre instaurate de regimul Plahotniuc.

Dinu Plângău, reprezentantul Platformei DA, consideră steril apelul PAS către diasporă de a expedia CV-uri pentru a forma un executiv eficient. Salariile servanților începători sunt mici în comparație cu cel de milioane ale conducătorilor de agenții, a întreprinderilor de stat, chiar dacă unitățile economice arată pierderi, iar agențiile nu implementează nici deciziile de judecată. Pentru a redresa situația se cere modificarea multor legi. În viziunea deputatului, prezumția vinovăției funcționarului, pentru care PAS este gata să modifice Constituția, este acceptabilă ca mesaj politic, dar cere multă abilitate și precizie juridică. În replică, Andrei Spînu a precizat că se dorește modificarea articolului 46 din Constituție, care ar ridica intangibilitatea de pe proprietățile dobândite ilicit de câtre funcționarii publici. Dar puțin probabil că deputaților PAS li se vor alătura numărul necesar de deputați pentru a schimba legea de bază a țării, a precizat alesul poporului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău