Andrei Pivovarov, opozantul lui Putin dat jos din avion și arestat, rămâne 2 luni în închisoare

  • 02 Iunie 2021 18:29
Andrei Pivovarov, opozantul lui Putin dat jos din avion și arestat, rămâne 2 luni în închisoare

Un tribunal rus a decis miercuri că Andrei Pivovarov, opozantul Kremlinului care a fost reținut la începutul acestei săptămâni, va rămâne în arest pentru două luni, în așteptarea procesului, potrivit unei postări pe canalul său de Telegram, relatează Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Poliția rusă l-a reținut luni seara pe Pivovarov, care a fost dat jos dintr-un avion care tocmai se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg, notează sursa citată

Decizia justiției din Rusia vine după ce ualt critic al Kremlinului, Dmitri Gudkov, a fost reținut marți, pe motiv că nu și-ar fi plătit chiria din 2015. Polițiștii i-au percheziționat și locuința.

Reținerea celor doi face parte din ceea ce criticii Kremlinului spun că este o campanie de intimidare a inamicilor președintelui Vladimir Putin înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

De altfel, Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului Rusiei, a adoptat miercuri o lege prin care introduce o interdicție temporară pentru liderii și membrii organizațiilor considerate extremiste sau teroriste de a participa la alegeri. Legea a fost votată cu un singur vot împotrivă și o abținere. Criticii spun că Moscova vrea să se asigure că opozanții regimului nu vor lua parte la alegerile din Rusia.

Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”, ceea ce i-ar putea aduce o pedeapsă cu 6 ani de închisoare.

El a fost director al organizației pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul fondat de Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.

Andei Pivovarov ar figura pe o listă cu persoane căutate. Acesta este motivul arestării, a declarat Tatiana Usmanova, fostă coordonatoare Open Russia.

Legea referitoare la „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a permis Kremlinului să pună presiune și să închidă multe ONG-uri care primeau finanțare din străinătate, în special din Europa și Statele Unite.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău