Andrei Jilihovschi - basarabeanul, solist al Teatrului Bolișoi (INTERVIU)

  • 02 Septembrie 2015 13:10
Andrei Jilihovschi - basarabeanul, solist al Teatrului Bolișoi (INTERVIU)

Anumiți artiști merg spre succes, precum râurile spre mare. Asta se poate spune despre Andrei Jilihovschi, solist al Teatrului Bolișoi.

El nu interpretează, ci chiar trăiește  pe scenă, după cum s-a văzut în timpul spectacolului dedicat Limbii Române care a avut loc pe 31 august, în PMAN.  El a interpretat aria lui Figaro din Opera Bărbierul din Sevilla, alături de orchestra simfonică condusă de Dumitru Cârciumaru.

Radio Chișinău: Andrei, a trebuit să faci un mare efort, poate chiar sacrificiu, ca să ajungi astăzi la Chișinău și să cânți de Ziua Limbii Române în Piața Marii Adunări Naționale, avânt un program foarte încărcat. Cum este acasă pentru tine?

Andrei Jilihovschi: Nu cred că este un sacrificiu, este mai degrabă o plăcere. O plăcere care m-a costat un pic,  dar e o plăcere.  Acasă este bine. Ieri seara am cântat în Kazani în aer liber, operetă, în limba germană și în limba rusă. Nu am dormit întreaga noapte, am ajuns dimineața devreme la Chișinău. Tenorul cu care am cântat mi-a zis că trebuie să merg neapărat acasă. Am zis: bine plec. Acasă și pereții te ajută, și oamenii și energia. E țara ta. Mergi și pune umărul la dezvoltarea culturii.

”Le urez oamenilor să fie cinstiți cu sufletul lor, care nu se cumpără și nu se vinde.. Să fie cinstiți cu Dumnezeu, care îi vede. Mesajul este nu doar pentru cei care conduc, ci pentru fiecare din țara noastră, și mie îmi spun asta.  Să fim cinstiți. Să fim cinstiți cu conștiința noastră care nu se șterge și nu dispare nicăieri. ”

Andrei Jilihovschi  s-a născut în satul Hârtop, raionul Cimișlia, într-o familie cu 11 copiii. La cei 29  de ani are deja un bogat portofoliul artistic. A fost solist al Teatrului Mihailovky din Sankt Petersburg și aproape doi ani solist invitat al Teatrului din Riga. În prezent  evoluează la unul dintre cele mai cunoscute teatre din lume, Teatrul Bolișoi din Moscova.

Ascultați un interviu cu tânărul interpret basarabean Andrei Jilihovschi, realizat în timpul concertului dedicat limbii române, de Ina Guțu:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău