Andrei Galbur a avut o întrevedere cu omologul său bulgar Ekaterina Zaharieva

  • 30 Octombrie 2017 18:59
Andrei Galbur a avut o întrevedere cu omologul său bulgar Ekaterina Zaharieva

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Andrei Galbur a avut astăzi, 30 octombrie, o întrevedere cu Viceprim-ministrul pentru reforma justiției, ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria Ekaterina Zaharieva, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația șefului diplomației moldovenești.

Cei doi oficiali au evocat legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și au evidențiat nivelul excelent al cooperării dintre Republica Moldova și Republica Bulgaria, consolidate pe parcursul a 25 de ani de relații diplomatice. În context, șeful diplomației moldovenești a apreciat dinamica ascendentă a contactelor politice bilaterale, subliniind faptul că aprofundarea cooperării cu Bulgaria constituie o prioritate pentru executivul de la Chișinău.

 

De asemenea, în cadrul convorbirilor s-a pus accent pe diversificarea cooperării economice și sectoriale, precum și evoluțiile în procesul de implementare a Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Viceprim-ministrul Ekaterina Zaharieva a apreciat progresul înregistrat în evoluția relațiilor dintre cele două țări, în mod special, creșterea schimburilor comerciale dintre țările noastre, confirmând disponibilitatea guvernului bulgar de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor de modernizare și atingere a obiectivelor stabilite, conform agendei europene.

Un subiect distinct al discuțiilor l-a constituit statutul etnicilor bulgari, care locuiesc în Republica Moldova. Viceprim-ministrul Andrei Galbur a ținut să menționeze că în conformitate cu prevederile cadrului legislativ național în domeniul protecției drepturilor minorităților naționale, Republica Moldova garantează condiții favorabile pentru dezvoltarea culturii, precum și păstrarea elementelor esențiale ale identității bulgarilor (limbă, tradiții, patrimoniu), fiind totodată create toate premisele pentru buna integrare a acestora și conviețuire cu alte etnii.  
Totodată, au fost discutate, chestiuni ce țin de situația politică și social-economică din cele două țări, pregătirile pentru preluarea de către Bulgaria a președinției UE în 2018 și situația de securitate internațională și regională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău