Andrei Baștovoi a câștigat la CEDO împotriva Republicii Moldova

  • 05 Iulie 2016 14:49
Andrei Baștovoi a câștigat la CEDO împotriva Republicii Moldova

Republica Moldova a mai pierdut un caz de rezonanță la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Este vorba de cazul fostului vicepresedinte al companiei Ascom-Group, Andrei Bastovoi, care s-a plans la CEDO de condițiile inumane în care este deținut în penitenciarul Nr. 13 din capitală.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolului 3 din Convenția Internațională privind drepturile omului în ceea ce privește condițiile de detenție, și a obligat Guvernul să-i achite lui Andrei Baștovoi despăgubiri de 5 700 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 650 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli de judecată.

Potrivit unui comunicat al Asociației ”Juriștii pentru drepturile omului”, organizație care l-a reprezentat pe Andrei Baștovoi în instanța de la Strasbourg,  magistrații au stabilit că de la reținerea sa în 2013, Andrei Baștovoi  a fost deținut într-o celulă de 6 m.p., împreună cu alte 5 persoane. Din cauza suprapopulării, deținuții erau nevoiți să împartă paturile de dormit. El nu a fost asigurat cu lenjerie de pat sau pernă. Nu exista cuvetă sau apă curgătoare în celulă. Hrana era de proastă calitate și inacceptabilă pentru consum. Nu exista iluminație și ventilarea era de proastă.

În rezultatul deținerii în condiții inhumane, Andrei Baștovoi s-a îmbolnăvit de micoză, gastrită și infecție respiratorie.

Amintim că Andrei Baștovoi a fost condamnat în 2013 la 9 ani de detenție, pentru că ar fi delapidat fonduri pe când era vicepreședinte al ”Ascom Group” și pentru că ar fi comandat un dublu omor. În același dosar, pentru acuzația de delapidare de fonduri, a fost condamnat la 8 ani de închisoare și Valentin, fiul lui Andrei Baștovoi.

În 2014, Curtea de Apel a menținut condamnarea lui Andrei și Valentin Baștovoi.

Mai multe voci au afirmat, de-a lungul timpului, că dosarul ar fi fost fabricat. Anterior, un grup de experți de la București a stabilit că organele judiciare de la Chișinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baștovoi și l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri în lipsa unor probe clare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău