Anchetă privind criza Covid în Brazilia: Jair Bolsonaro a știut din martie 2020 cât de uriaș va fi dezastrul provocat de pandemie

  • 05 Mai 12:56
Anchetă privind criza Covid în Brazilia: Jair Bolsonaro a știut din martie 2020 cât de uriaș va fi dezastrul provocat de pandemie

În Brazilia a început o anchetă privind modul de gestionare a crizei Covid, care a avut urmări devastatoare în țară, anchetă cerută de luni de zile de criticii președintelui Jair Bolsonaro.

Ancheta parlamentară cu privire la răspunsul Covid-19 al guvernului brazilian a început cu audierea fostului ministru al Sănătății, Luiz Henrique Mandetta - unul dintre cei care au avut contradicții cu președintele brazilian, soldate cu demiterea lui de la conducerea ministerului.

Mandetta a fost un susținător al distanțării sociale, sprijinind propunerile de închidere a școlilor și a economiei, abordare care l-a pus în conflict cu Jair Bolsonaro.

De la începutul pandemiei, președintele brazilian a minimizat gravitatea Covid-19 și a fost contra restricțiilor.

Chiar înainte de începerea audierii lui Mandetta, Bolsonaro a scris pe Twitter un mesaj despre importanța redeschiderii economiei braziliene, făcând trimitere la fostul președinte Fernando Henrique Cardoso. "FHC recunoaște că Jair Bolsonaro a avut întotdeauna dreptate", a scris președintele. El a citat, de asemenea, un verset biblic atribuit apostolului Ioan - "adevărul te va face liber".

Mandetta nu l-a acuzat direct pe Bolsonaro că a manipulat greșit pandemia, dar a vorbit despre opiniile diferite repetate cu privire la modul de gestionare a pandemiei. În primele zile ale pandemiei, administrația lui Bolsonaro a fost reticentă în a lansa o campanie oficială de informare despre Covid-19, ceea ce l-a determinat pe Mandetta să susțină zilnic conferințe de presă pentru a-i informa pe oameni, scrie CNN, potrivit Digi24.ro.

"Nu a existat un plan de comunicare. Nu a existat niciunul. Normal este ca atunci când te confrunți cu o boală infecțioasă să ai o campanie oficială. Nu a existat nicio modalitate de a face o campanie, nu au vrut să o facă.", a spus Mandetta.

El a mai spus că l-a avertizat pe Bolsonaro că până în decembrie 2020, 180.000 de oameni ar putea fi uciși de virus, dacă nu vor fi impuse restricții. Brazilia a înregistrat în total 194.949 de decese anul trecut. 

"L-am avertizat în mod sistematic pe Bolsonaro despre consecințele neadoptării recomandărilor științifice", a spus Mandetta,  care a prezentat o scrisoare din 28 martie 2020 în care îl avertiza pe Bolsonaro despre riscurile crescute ale coronavirusului și "recomanda în mod expres" președintelui să urmeze recomandările ministerului sănătății. Mandetta a fost concediat în 16 aprilie 2020.

Mandetta, care, în calitate de ministru al Sănătății, a contestat aprobarea lui Bolsonaro pentru folosirea medicamentelor clorochină și hidroxiclorochină ca tratamente Covid-19, a mai spus că guvernul știa încă de la început că aceste medicamente nu aveau susținere științifică. "Guvernul era conștient că prescrie clorochină fără nicio dovadă științifică", a spus el.

Bolsonaro nu a comentat public acuzațiile are i-au fost aduse de Luiz Henrique Mandetta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,06 m/s
Tue
14
Wed
12
Thu
12
Fri
16
Sat
16

Curs oficial BNM 10 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău