Anchetă fără precedent în Europa. 200 de potențiale crime au fost evitate prin blocarea unei aplicații, sute de persoane arestate

  • 03 Iulie 2020 13:00
Anchetă fără precedent în Europa. 200 de potențiale crime au fost evitate prin blocarea unei aplicații, sute de persoane arestate

Sute de persoane au fost arestate preventiv în mai multe țări europene în cursul unei operațiuni lansate de autoritățile din Franța pentru blocarea unui sistem criptat de telecomunicații utilizat de grupuri infracționale, informează cotidianul Financial Times, citat de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, în cursul operațiunii au fost confiscate substanțe interzise, arme, vehicule și milioane de euro în numerar.

Agenția britanică pentru combaterea infracționalității a comunicat că operațiunea Jandarmeriei din Franța pentru blocarea serviciului criptat de mesagerie EncroChat a dus la arestarea a 764 de persoane în ultimele zile, inclusiv membri corupți ai forțelor de ordine, fiind confiscate 77 de arme și evitate 200 de potențiale crime plănuite prin această aplicație.

În Olanda, care a cooperat cu autoritățile franceze în investigație prin intermediul agențiilor Europol și Eurojust, Poliția a anunțat arestarea a peste 100 de suspecți, confiscarea a sute de tone de droguri și închiderea a 19 laboratoare pentru producerea stupefiantelor. Poliția olandeză a confiscat și 20 de milioane de euro, în timp ce în Marea Britanie a fost confiscată suma de 54 de milioane de lire sterline (59,9 milioane de euro).

"Jandarmii din cadrul Centrului pentru combaterea criminalității organizate au avut un succes tehnologic: decriptarea unei cantități substanțiale de comunicații codificate prin serviciul EncroChat. Rezultatul: a fost posibilă arestarea a sute de persoane care au legături cu grupuri infracționale din lume, prin interceptări telefonice posibile datorită jandarmilor specializați în acțiuni cibernetice", a comunicat Jandarmeria din Franța, scrie Mediafax.

Procurorii din Franța nu au oferit informații despre numărul suspecților arestați, precizând că operațiunea este încă în curs.

Autoritățile britanice au anunțat că Operațiunea EncroChat, denumită în Marea Britanie Operațiunea Venetic, a fost cea mai amplă acțiune de până acum contra grupurilor de crimă organizată.

Procurorii din Franța au declarat că au inițiat acțiunile pentru decriptarea comunicațiilor efectuate prin această aplicație din 2017. Investigatorii au putut accelera activitățile după ce au primit fonduri europene la începutul anului 2019.

Aplicația EncroChat funcționa utilizând servere din Franța.

Autoritățile franceze au precizat că 90% dintre utilizatorii EncroChat erau infractori. Dispozitivele de emisie-recepție costau 1.000 de euro, iar contractul de utilizare era de 1.500 de euro pe șase luni.

Potrivit autorităților britanice, nu există dovezi că serviciul de telecomunicații era utilizat de alte persoane în afară de infractori. În Marea Britanie au fost arestați și "oficiali din cadrul agențiilor de aplicare a legii" în cursul operațiunii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău