Anatolie Golea/Europa Liberă: ”A plecat Plahotniuc, dar este omniprezent sistemul” (Revista presei)

  • 30 Septembrie 2019 09:30
Anatolie Golea/Europa Liberă: ”A plecat Plahotniuc, dar este omniprezent sistemul” (Revista presei)

Revista presei - 30 septembrie.

Report.md scrie despre tema unirii, care este ”extrem de sensibilă pe cele două maluri ale Prutului. Mai ales în Republica Moldova. A lua în răspăr acțiunile pretinșilor lideri unioniști - unii dintre ei care călăresc ideea unionismului de aproape trei decenii - este ca și cum ai vorbi de rău Biserica sau sfinții”, notează autorul, Vitalie Călugăreanu. El constată, totodată, dispersarea electoratului unionist de mai multe partide care ”luptă extrem de agresiv între ele. Tentativele de a suda un bloc unionist au eșuat de fiecare dată, iar aceasta confirmă ipoteza că unele partide unioniste au fost create tocmai pentru a fărâmița bazinul electoral de 18-20% al unioniștilor.  (…) După 2010, interesul Rusiei de a anihila acest segment electoral (din rațiuni geopolitice) a coincis cu cel al oligarhului Plahotniuc, care l-a dispersat ca să nu-i creeze probleme – din electoratul unionist făcând parte, în general, intelectuali cu viziuni proeuropene”, notează editorialistul, care mai observă că ”De retorica unionistă au nevoie și cei mai vehemenți oponenți ai unioniștilor - forțele pro-ruse. Până nu demult PCRM și Vladimir Voronin, iar acum Igor Dodon și PSRM. Aceștia alimentează masiv ura față de curentul unionist din Republica Moldova. Fără această sperietoare, PSRM și Igor Dodon ar rămâne fără „muniție” electorală”.

A plecat Plahotniuc, dar este omniprezent sistemul, pe care l-a preluat și l-a perfecționat, pentru că bazele sistemului au fost puse, de fapt, mult mai demult, pe timpul lui Vladimir Voronin”, opinează jurnalistul Anatolie Golea, într-un interviu pentru Europa Liberă. ”Acest sistem funcționează până în prezent destul de bine la diferite niveluri – la nivelul administrației publice locale, la nivelul administrației publice centrale, în Guvern, în ministere, în agenții, în foarte multe structuri și, evident, în sistemul judecătoresc. Atunci când a plecat Plahotniuc și Partidul Democrat în aceeași zi sau a doua zi a declarat că eliberează sediul în care a fost stabilit timp de câțiva ani, după mine, acest lucru a fost un autodenunț: a plecat, dar a rămas în structurile statului. Atunci când un partid, fiind la guvernare, poate să achite un sediu și, plecând de la guvernare, nu poate să achite, este evident că partidul se identifica cu însuși statul, cu Guvernul”, consideră jurnalistul.

Ziarul de Gardă publică declarațiile lui Ilan Șor, deputatul fugar în Israel, inculpat în dosarele privind furtul din sistemul bancar și anunțat în căutare după ce a părăsit R. Moldova deși se afla sub control judiciar, care a afirmat la o televiziune pe care o deține că ”ridicarea imunității deputaților din fracțiunea Partidului „Șor” constituie o răzbunare a PSRM-ului, declarațiile privind existența unor „porți clandestine” la Aeroportul Internațional Chișinău sunt o „invenție” a actualei guvernări, iar în geanta pe care i-ar fi transmis-o lui Igor Dodon cu câțiva ani în urmă se aflau trei milioane de dolari”. Șor a declarat că în geanta neagră pe care i-a transmis-o lui Igor Dodon se găseau trei milioane USD, bani pe care fostul premier Vlad Filat i-ar fi plătit liderului PSRM pentru ca să susțină desemnarea lui Nicolae Timofti în funcția de președinte al Republicii Moldova. Acesta susține că era vorba despre bani de la Banca de Economii”, mai scrie ZdG.

Ex-viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, suspectat într-un dosar intentat recent pentru înstrăinarea terenurilor în Capitală, pledează nevinovat și susține că ar fi vorba de o răfuială politică, relatează Anticorupție.md. Pe de altă parte, procurorii susțin că Grozavu ar colabora cu ancheta, din care motiv au decis să-l cerceteze în stare de libertate. Grozavu a mai comunicat că i-a fost efectuată percheziție la domiciliu, însă procurorii nu ar fi găsit nimic ca să-l incrimineze. Nistor Grozavu a fost reținut la 20 septembrie de către procurori pentru a fi audiat în dosarul înstrăinării terenurilor publice din Capitală. Procuratura municipiului Chișinău a anunțat că a documentat mai mulți angajați ai Primăriei Chișinău, inclusiv pe fostul viceprimar Nistror Grozavu. Aceștia sunt bănuiți de escrocherie, falsificarea probelor, precum și de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău