Anatol Țăranu: Evenimentele care au avut loc în cel de-al 27-lea an de independență au consolidat caracterul falit al statului R.Moldova (Revista presei)

  • 23 August 2018 09:45
Anatol Țăranu: Evenimentele care au avut loc în cel de-al 27-lea an de independență au consolidat caracterul falit al statului R.Moldova (Revista presei)

Evenimentele care au avut loc în cel de-al 27-lea an de independență au consolidat caracterul falit al statului Republica Moldova, opinează analistul politic Anatol Țăranu, într-un comentariu pentru IPN. El atenționează că, în lipsa integrității teritoriale a statului, în condițiile depopulării lui masive, cu o societate fără tradiții democratice și cu instituții statale slabe, cu partide politice constituite în jurul unor lideri și nu a unor doctrine – clasa politică moldovenească are ca obiectiv major nu înfăptuirea interesului național, ci doar funcționarea pe post de instrument al luptei pentru resurse.

Pe acest fundal, în Republica Moldova s-a creat un sistem de guvernare fără legitimitate electorală reală și fără constrângeri legale, care este lesne dirijat de la distanță de grupuri minoritare cu o identitate ștearsă și nelegate de vreo agendă națională coerentă și neidentificate prin ea. În opinia lui Anatol Țăranu, deficitul cronic de cultură politică și tradiție democratică face ca și opoziția să acționeze fără un program suficient de coerent și atractiv în plan electoral. 

În preajma Sărbătorilor Naționale, citiți în Ziarul de Gardă povestea unei tinere care s-a născut de Ziua Independenței Republicii Moldova, pe 27 august 1991.

Din aceeași publicație aflați despre procurorul din spatele unei construcții cu scandal din centrul Capitalei, declarat nevinovat de Inspecția Procurorilor.

Ziarul de Gardă a vorbit cu Ana Turtureanu, profesoară la Liceul „Nicolae Casso” din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, despre viitorul sistemului de educație din R. Moldova, precum și despre petiția prin care pedagogii cer salarii majorate.

Aceeași publicație relevă ce bani primește administratorul interimar al Colegiului Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, în condițiile în care întreprinderea de stat are datorii de zeci de milioane de lei, iar actualii și foștii angajați nu și-au primit salariile de ani de zile sau au primit o parte din bani.

Istoricul Octavian Țâcu scrie într-un editorial din Cotidianul că „Anul Centenarului a unit până la urmă românii din România și R. Moldova. În două dimensiuni. Una oligarhică și alta anti-oligarhică. Așa am înțeles noi sa facem Unirea după o sută de ani. În primul caz, de ambele maluri ale Prutului avem dovezi elocvente ale inclinațiilor spre autoritarism și chiar dictatura, cu asalt asupra instituțiilor statului și chiar preluarea acestora de către un grup restrâns de oameni și/sau partide politice (PSD în România și Partidul Democrat în R. Moldova ), care le folosesc în propriile interese si pentru beneficiu personal. In cel de-al doilea caz, românii de la București, Iași, Timișoara sau Chișinău s-au ridicat împotriva acestor forțe oligarhice, demonstrând capacitate de solidarizare, mobilizare și protest”, scrie politologul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău