Anatol Țăranu, despre problema transnistreană | R.Moldova sau cedează din interesul său fundamental, sau va fi nevoită să continue această perioadă de lipsă de progres
-
18 Decembrie 2019 15:41
Lipsa unui compromis în vederea semnării protocolului de la Bratislava după negocierile în formatul 5+2 este încă o dovadă a faptului că în prezent nu există premise pentru soluționarea de durată și cu respectarea intereselor Republicii Moldova a diferendului transnistrean, concluzionează experții, după eșecul de la discuțiile dintre reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului.
Negociatorii șefi din partea Chișinăului și Tiraspolului au încercat să identifice un compromis care să permită ambelor părți să semneze protocolul de la Bratislava. Vicepremierul pentru Reintegrare Alexandru Flencheaa scris pe o rețea de socializare că discuțiile s-au soldat cu eșec și l-a taxat în termeni duri pe reprezentantul Tiraspolului, Vitali Ignatiev.
Părțile nu au putut să ajungă la un numitor comun în privința chestiunii ce ține de taxele vamale și fiscale, susține expertul Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control. În opinia sa este însă mai important ca Republica Moldova să nu cedeze din poziții, decât să o facă doar de dragul continuării negocierilor.
„Agiotajul în jurul acestui protocol este unul foarte artificial, fiind promovat de reprezentanții Tiraspolului și ai Moscovei. În linii mari, nu ne avantaja cu nimic acest document”, a spus Ion Leahu.
În același timp, analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova susține că neînțelegerile dintre Chișinău și Tiraspol demonstrează încă o dată că nu există premisele necesare pentru a aștepta impulsionarea negocierilor în vederea identificării unei soluții a conflictului transnistrean.
„Nu există premise obiective pentru un progres real în ceea ce privește reglementarea politică a conflictului. Acest lucru este cauzat de faptul că poziția Moscovei rămâne neschimbată. În aceste condiții, Republica Moldova sau cedează din interesul său fundamental, sau va fi nevoită să continue această perioadă de lipsă de progres în reglementare”, a precizat Anatol Țăranu.
Amintim că la runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, desfășurată la 9-10 octombrie, părțile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul. Potrivit Chișinăului, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt.