Anatol Țăranu: Balticii, declarându-și independența față de URSS, se reîntorceau la formula de până la invazia sovietică din 1940. În Republica Moldova au existat probleme

  • 24 Iunie 2023 11:30
Anatol Țăranu: Balticii, declarându-și independența față de URSS, se reîntorceau la formula de până la invazia sovietică din 1940. În Republica Moldova au existat probleme

„Noi am ocupat un loc aparte în URSS, eram o republică care aveam un specific foarte bine conturat. Balticii, declarându-și suveranitatea, apoi indepedența, se reîntorceau la formula de până la invazia sovietică din 1940. În Republica Moldova au existat probleme în sensul continuității istorice și juridice” a declarat Anatol Țăranu, analist politic, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia.

Anatol Țăranu a precizat că Republica Moldova a moștenit hotarele republicii unionale, care fusese un rezultat al înțelegerii criminale dintre Hitler și Stalin, potrivit TVR MOLDOVA.

„Basarabia a fost ocupată de URSS în alte hotare decât fusese RSSM. Noi, într-un mod, firesc, trebuia să ne întoarcem la ceea ce era în 1940, să ne întoarcem acasă. Acest lucru nu s-a produs și, din aceasră cauză, noi continuăm să bâjbîim pe potecile încovoiate ale istoriei și nu putem să găsim o formulă în propiul stat, pentru că acest stat nu este definiti în formula sa istorică”, a spus Anatol Țăranu.

Potrivit lui Anatol Țăranu, suveranitatea Republicii Moldova și a altor republici unionale acest a fost posibilă și datorită faptului că, cu două săptămâni înainte, suveranitatea față de URSS fusese declarată și de Federația Rusă.

„A fost un act care a zdruncinat Uniunea Sovietică și a deschis căile legale și pentru alte republici unionale. Trebuie să recunoaștem că, atunci când rușii înșiși au spus că sunt suverani, acesta a fost un îndemn și pentru ceilalți. Dacă rușii înșiși devin suverani în URSS, în propriul imperiu, noi de ce să eămânem în afara acestei mișcări”, a spus Anatol Țăranu.

Acesta a precizat că, în acel moment, majoritatea cetățenilor viitoarei Republici Moldova nu au conștientizat valoarea Declarației de suveranitate.

„Totul a venit cu timpul. Peste un an, pe 27 august 1991, când s-a votat Declarația de independență, noi aveam juridic toate actele în regulă. Noi eram un stat suveran, eram în drept să ne decidem propriul destin”, a spus Anatol Țăranu, care a mai adăugat că Declarația de suveranitate a Republicii Moldova este un jalon care se va păstra mulți ani înainte.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău