Anatol ȘALARU: Dacă transnistrenii au tancuri, noi avem nevoie de RACHETE antitanc (AUDIO)

  • 04 Martie 2016 15:20
Anatol ȘALARU: Dacă transnistrenii au tancuri, noi avem nevoie de RACHETE antitanc (AUDIO)

Armata Națională ar putea face față în cazul unui atac din partea regiunii transnistrene, totuși nu există un pericol iminent din partea regiunii secesioniste, a declarat la emisiunea ”Interviul Săptămânii” de la Radio Chișinău ministrul Apărării, Anatol Șalaru.El a menționat că Republica Moldova are nevoie să-și adapteze capabilitatea militară la riscuri pe…

Armata Națională ar putea face față în cazul unui atac din partea regiunii transnistrene, totuși nu există un pericol iminent din partea regiunii secesioniste, a declarat la emisiunea ”Interviul Săptămânii” de la Radio Chișinău ministrul Apărării, Anatol Șalaru.

El a menționat că Republica Moldova are nevoie să-și adapteze capabilitatea militară la riscuri pe care le întâmpină.

”Moldova are nevoie de altă armată. Armata sec XXI nu înseamnă tancuri și avioane. Ea trebuie să fie adaptată la riscuri. Noi trebuie să adaptăm necesitățile armatei în funcție de pericolele care ne amenință. Dacă transnistrenii au tacuri, noi nu trebuie să cumpărăm tancuri, dar rachete antitanc”, a declarat Anatol Șalaru.

Potrivit ministrului Apărării, cel mai mare pericol militar pentru Republica Moldova vine din regiunea transnistreană, dar în prezent nu există un pericol iminent care să amenințe Republica Moldova. ”De la Tiraspol vine cel mai mare pericol militar. Dar exclud astăzi un atac militar din partea Transnistriei. Iar Armata Națională este capabilă să facă față unui atac”, a punctat oficialul.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că în prezent războaiele nu se mai poartă doar pe cale militară ca până acum, dar există așa-numitele războaie hibride.

”Suntem martorii unui război hibrid în Ucraina. În acest război componenta militară nu depășește 20% și este mai puțin eficientă decât celelalte. Destabilizarea financiară a unei țări poate avea efecte mari, propaganda rusească antinațională în Moldova este foarte puternică. Anumiți lideri de opinii plătiți încearcă să acrediteze ideea că în Moldova nu este un război geopolitic. În Moldova astăzi are loc un război geopolitic în plinul sens al cuvântului”, a menționat Anatol Șalaru.

Potrivit acestuia, Rusia nu intenționează să ocupe militar Republica Moldova, dar vrea să aducă la guvernare forțe loiale, să consolideze prezența sa militară în zona de est și să mențină instabilitatea atât în Republica Moldova cât și în întreaga regiune.

În alt context, ministrul Apărării a vorbit despre posibilitatea obținerii sprijinului din partea țărilor membre ale NATO pentru modernizarea Armatei Naționale. Cea mai mare provocare în prezent, în opinia sa, este adoptarea strategiei securității naționale și a strategiei apărării naționale, care deja sunt în întârziere.

 

Ascultați interviul integral la Radio Chișinău, cu începere de la ora 14.15, la emisiunea ”Interviul Săptămânii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău