Anatol Petrencu/Ziarul Național | ”Actualul Parlament își va continua activitatea până la încheierea mandatului său, adică până în 2023” (Revista presei)

  • 03 Februarie 2021 09:32
Anatol Petrencu/Ziarul Național | ”Actualul Parlament își va continua activitatea până la încheierea mandatului său, adică până în 2023” (Revista presei)

Revista presei - 3 februarie 2021.

Actualul Parlament își va continua activitatea până la încheierea mandatului său, adică până în 2023”, estimează istoricul Anatol Petrencu, al cărui material de opinie este publicat de Ziarul Național. El crede că, ”în pofida declarațiilor sforăitoare cum că Parlamentul nu mai „reprezintă interesele oamenilor”, cum că „s-a discreditat” prin traseismul imoral și condamnabil etc., ei – deputații, nu au interesul pierderii postului, respectiv – avantajelor materiale, financiare, ale celor de confort, oferite de statutul de parlamentar. Astfel, în pofida cacofoniei generalizate, deputații vor rămâne în posturile lor până în 2023”, este sigur Anatol Petrencu. Totodată, el își arată nedumerirea în legătură cu faptul că Maia Sandu, deși a înaintat un candidat la funcția de premier, și-a exprimat dorința ca acesta să nu fie susținut în Parlament. ”Caracterizând-o ca fiind „profesionistă, integră și responsabilă”, Maia Sandu a numit-o pe dna Natalia Gavriliță în funcția de prim-ministru al RM. În același timp, președintele RM Maia Sandu afirmă că „investirea oricărui guvern ar face imposibilă dizolvarea actualului Parlament plin de penali și traseiști”. Altfel spus, Maia Sandu numește prim-ministru și-i spune în față că nu este de dorit ca acesta să fie confirmat în demnitatea respectivă. Imediat după numire, liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că fracțiunea lor nu o va susține pe N. Gavriliță, deși ea este membră PAS. Care este logica PAS, în condițiile în care nu are majoritatea voturilor în Legislativ?”, se întreabă autorul.

În contextul vizitei oficiale în Franța pe care o efectuează astăzi Maia Sandu, Europa Liberă publică un interviu cu expertul Nicu Popescu, referitor la relațiile externe ale Republicii Moldova. ”Economia Republicii Moldova, viabilitatea Republicii Moldova ca stat depinde de o politică externă activă, o politică externă care ajută producătorii din Republica Moldova să exporte bunuri, să exporte vin, mere, cablaj pentru mașini, să negocieze acorduri de liber schimb, să apere interesele diasporei și prin prisma acestui fapt Republica Moldova are nevoie ca de aer de o politică externă, de o prezență în exterior, de promovare a țării, de deschidere a unor piețe, de atragere a unor noi proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova, de finanțări pentru poduri, drumuri, spitale, universități. Și aceste lucruri pot fi obținute doar printr-o prezență permanentă a conducătorilor Republicii Moldova și, evident, în interior prin reformarea țării, dar și în exterior. (…) La această etapă, Republica Moldova are nevoie de multă asistență. Să luăm aceeași problemă a vaccinurilor care deocamdată nu sunt prezente în Republica Moldova. Deci, ca Republica Moldova să obțină mai multe vaccinuri prin acest mecanism internațional COVAX, dar și prin asistență bilaterală, Republica Moldova trebuie să meargă în alte țări și să formuleze aceste solicitări. Dacă avem nevoie de asistență pentru sistemul sănătății, avem nevoie să formulăm aceste solicitări”, subliniază fostul ministru de externe.

Federația Rusă a solicitat R. Moldova să autorizeze furnizarea vaccinului Sputnik V”, titrează Ziarul de Gardă, citând declarațiile făcute la TVR Moldova de secretara de stat de la MSMPS, Tatiana Zatîc. „Noi am primit o notă verbală de la Ministerul de Externe referitor la posibilitatea furnizării unui lot de vaccinuri din partea Rusiei. Am răspuns și am informat despre cerințele pentru înregistrarea în țară a unui medicament sau lot de vaccinuri. Sunt două modalități diferite pentru fiecare medicament, indiferent de origine”, a spus secretara de stat. Potrivit oficialei, în cazul în care vaccinul este aprobat de Organizația Mondială a Sănătății sau vine drept ajutor umanitar procedura este simplificată, nu însă și în cazul în care se solicită autorizarea pentru punerea pe piața farmaceutică.

Adevărul publică o declarație a liderului PUN, Octavian Țîcu, făcută la postul N4, unde l-a acuzat pe primarul de Bălți, Renato Usatîi, că ar fi omul Moscovei. Mai mult, Țîcu susține că Usatîi va face alianță cu Dodon, dacă va ajunge în Parlament. „Este un individ pe care serviciile secrete ruse l-au proiectat, pe care îl controlează foarte bine și care este aliatul firesc al lui Dodon în următorul Parlament. Asta e miza Moscovei - următorul Parlament pe care să-l poată controla”, a declarat Octavian Țîcu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău