Analiză: Turismul ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a se recupera
-
28 Februarie 2020 14:30
Industria globală a călătoriilor ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a se recupera, după ce epidemia de coronavirus a dus la scăderea numărului de turiști chinezi, care cheltuiau miliarde de dolari și a dus sectorul croazierelor în criză și la reducerea numărului de zboruri, scrie MEDIAFAX.RO.
Țările din întreaga lume au dorit să profite de puterea financiară a turiștilor din China, în condițiile în care magazinele fac publicitate în chineză, Statele Unite și Japonia oferă vize de 10 ani, iar hotelurile și comercianții acceptă aplicațiile China Alipay și WeChat Pay.
Boom-ul s-a oprit la finele lunii ianuarie, când a erupt epidemia de coronavirus. Milioane de chinezi s-au oprit, zborurile au fost anulate și țările au impus restricții pentru călătorii din China continentală.
Peste 180 de milioane de chinezi au pașapoarte, comparativ cu aproximativ 147 de milioane de deținători de pașapoarte americani. Turiștii chinezi au efectuat 150 de milioane de excursii în 2018, cheltuind 277 miliarde de dolari peste hotare, potrivit Organizației Mondiale a Comerțului Națiunilor Unite.
Anul trecut, primele 10 destinații pentru călătorii din China continentală au fost toate în Asia, potrivit China Outbound Tourism Research. Asta înseamnă că locuri ca Thailanda, Japonia, Coreea de Sud și Vietnam au de pierdut din cauza epidemiaui viral care stăpânește. Hong Kong și Macao, ambele destinații majore pentru turiștii continentali, vor suferi, de asemenea.
"China este cea mai mare piață de călătorie de ieșire din lume, din punct de vedere al cheltuielilor", a declarat Matthew Dass, economist, într-o notă de cercetare la începutul acestei luni, citată de CNN.
Tourism Tourism Economics apreciază că, dacă epidemia durează mai mult și este mai severă decât criza SARS din 2003, ar putea duce la pierderea a 25 de milioane de călătorii în acest an, ceea ce ar putea reduce cheltuielile cu până la 73 de miliarde de dolari.
International Civil Aviation Organization a declarat că țările cele mai afectate vor fi probabil Japonia și Thailanda.
Organizația a estimat la începutul acestei luni că Japonia ar putea pierde venituri din turism de 1,29 miliarde de dolari, urmată de Thailanda cu 1,15 miliarde de dolari.
Marriott a declarat în această săptămână că se confruntă cu un grad redus de ocupare în toată regiunea Asia-Pacific din cauza epidemiei, iar compania și-ar putea reduce încasările cu 60 de milioane de dolari.
Pe măsură ce epidemia se răspândește în alte țări, sunt afectate și hotelurile Marriott din Europa și alte țări. „Vom vedea anulări și venituri în scădere și în Coreea de Sud și Italia”, spune Arne Sorenson, CEO-ul Marriott. "În unele orașe din Italia probabil am pierdut câteva zeci de puncte de ocupare în primele zile."
Și directorii Hilton au avertizat cu privire la scăderea posibilă a rezervărilor călătorilor chinezi în Asia și în Statele Unite. Epidemia va elimina între 25 de milioane și 50 de milioane de dolari din veniturile companiei, a declarat CEO-ul Christopher Nassetta.
Industria aeriană globală se confruntă, de asemenea, cu pierderi financiare uriașe și cu prima scădere a traficului în mai mult de un deceniu din cauza coronavirusului. Autoritatea internațională de transport aerian (IATA) a avertizat săptămâna trecută că impactul asupra cererii ar putea costa companiile aeriene mai mult de 29 de miliarde de dolari.
De asemenea, epidemia va reduce traficul global cu 4,7% și va marca primul declin global al cererii de la nivel global de la criza financiară din 2008 și 2009.
China era de așteptat să devină cea mai mare piață de croaziere din lume până în 2030, potrivit unui studiu recent al Institutului Internațional de Transport Shanghai, dar criza de pe vasul Diamond Princess ar putea schimba planul.
Ingrid Leung, directorul Incruising Travel Asia, companie cu sediul în Hong Kong care vinde croaziere, a declarat că actualele rezervări sunt în scădere cu 95%. Acest lucru se datorează în parte faptului că Princess Cruises Carnival și Royale Caribbean Cruises au introdus restricții din cauza epidemiei, cel puțin la sfârșitul lunii martie. Leung a apreciat că scăderea activității va continua până la sfârșitul anului.
Și Airbnb resimte, de asemenea, efectele. Compania a declarat că a suspendat toate rezervările din Beijing până în mai, în conformitate cu recomandările guvernamentale. Rezervările din alte zone, inclusiv Wuhan, epicentrul epidemiei, au fost suspendate până în aprilie.
The World Tourism and Travel Council a analizat epidemiile virale majore anterioare și a constatat că timpul mediu de recuperare a numărului de vizitatori către o destinație a fost de 19 luni. Dar recuperarea completă ar putea dura mult mai mult. Firma de cercetare Tourism Economics prognozează că piețele de călătorie interne și de călătorie din China nu se vor recupera complet până în jurul anului 2023.
Sursa:Mediafax.ro