Analiză | O parte semnificativă a cetățenilor are prejudecăți destul de puternice

  • 10 Decembrie 2020 17:12
Analiză | O parte semnificativă a cetățenilor are prejudecăți destul de puternice

O parte semnificativă a cetățenilor Republicii Moldova are prejudecăți destul de puternice. Spre exemplu, 49% din cetățeni nu ar accepta să fie prieteni cu o persoană de etnie romă, iar 35% nu ar accepta ca o persoană de religie musulmană să le fie vecin. Nivelul de acceptare pentru șapte grupuri minoritare este extrem de mic. Constatările se conțin în analiza „Adevărata distanță socială! – Acceptare și marginalizare în Moldova anului 2020”, lansată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, transmite IPN.

Această analiză își propune să elucideze nivelul de acceptare a grupurilor minoritare de către populația Republicii Moldova.  Distanța socială este definită ca nivelul în care populația ar accepta să aibă o serie de relații (prietenie, vecini, colegi de serviciu, membri de familie etc.) cu reprezentanții grupurilor minoritare. Cu cât nivelul de acceptare de a avea o relație este mai mic, cu atât nivelul distanței sociale este mai mare.

Analiza arată că, în cazul persoanelor LGBT, persoanelor care trăiesc cu HIV, persoanelor foste deținute, persoanelor de religie musulmană, persoanelor de origine africană, persoanelor de etnie romă și a persoanelor cu dizabilități intelectuale nivelul distanței sociale variază între 2,6 și 5,6. Potrivit experților, dacă nivelul de acceptare este mai mare de 2, atunci persoana nu ar accepta să fie vecin cu reprezentantul grupului minoritar.

Comparativ cu anul 2018, nivelul general al distanței sociale nu s-a schimbat. Deși pentru mai multe grupuri minoritare s-au înregistrat anumite progrese, pentru cele mai marginalizate categorii în societate nivelul de distanțare socială s-a înrăutățit semnificativ.

Autorii analizei opinează că lipsa progresului este generată, în mare parte, de actorii politici. Eforturile de monitorizare a discursului de ură arată că acest fenomen s-a amplificat semnificativ în ultimii ani. Totodată, mulți dintre actorii politici recurg la discursul de ură ca și o tactică frecventă în activitatea politică.

În același timp, aparența clivajelor din societate cu privire la limba vorbită, perpetuată de mai multe forțe politice, se dovedește a fi un mit. Atât în anul 2018, cât și în anul 2020, datele arată un nivel mic (în termeni relativi) de excludere față de persoanele care nu vorbesc limba de stat: 12,3% nu ar accepta să fie prieteni cu asemenea persoane, iar 10,5% nu ar accepta să le fie vecini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău