Analiză NYT: De ce rata deceselor cauzate de COVID-29, în Germania, este mai scăzută față de alte state europene

  • 05 Aprilie 2020 12:00
Analiză NYT: De ce rata deceselor cauzate de COVID-29, în Germania, este mai scăzută față de alte state europene

Testarea masivă, vârstele pacienților, capacitățile sistemului medical și încrederea în Guvernul Angela Merkel sunt factorii care ar putea explica rata scăzută a mortalității în Germania în cazul epidemiei de coronavirus, potrivit New York Times.

Pandemia a lovit puternic Germania, fiind deja 92.000 de cazuri de infectare. Dar procentul cazurilor fatale a fost remarcabil de mic comparativ cu situația din multe țări vecine.

Sunt numite taxiuri corona: medici în costume de protecție care se deplasează pe străzile orașului Heidelberg pentru a verifica starea pacienților aflați la domiciliu. Fac analize sanguine, observă semnale care ar putea indica deteriorarea stării de sănătate. Pot recomanda spitalizare chiar și pentru pacienții care au simptome ușoare. "Există astfel de semnale la prima săpămână după infectare", afirmă profesorul Hans-Georg Krausslich, șeful Secției de Virologie de la Spitalul Universitar din Heidelberg.

Așa-numitele taxiuri corona sunt doar una dintre inițiativele din Heidelberg. Dar evidențiază nivelul de implicare și de mobilizare a resurselor publice pentru combaterea epidemiei, lucruri care ajută la explicarea uneia dintre cele mai mari curiozități despre pandemie: de ce este atât de redusă rata mortalității în Germania?

Țara este afectată puternic: conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, sunt peste 92.000 de cazuri de coronavirus. Mai multe cazuri au doar Statele Unite, Italia și Spania. Însă sunt doar 1.295 de decese în Germania, o rată a mortalității de 1,4%, comparativ cu 12% în Italia, 10% în Spania, Franța și Marea Britanie, 4% în China și 2,5% în SUA. Chiar și Coreea de Sud, un model de reducere a vârfului epidemic, are o rată a mortalității mai mare, 1,7%.

"Există discuții despre o anomalie germană", afirmă Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virologie de la Spitalul Universitar din Bonn.

Potrivit experților, răspunsul constă într-o combinație de distorsiuni statistice și diferențe reale referitoare la modul în care Germania combate epidemia. Vârsta medie a persoanelor infectate este mai mică în Germania decât în alte țări. Mulți dintre primii pacienți au luat virusul din stațiunile de schi din Austria și Italia, fiind persoane relativ tinere și sănătoase. "A început ca o epidemie a schiorilor", explică profesorul Krausslich.

Pe măsură ce infecțiile s-au răspândit, au fost afectate persoane mai în vârstă, iar rata deceselor, care era de 0,2% acum două săptămâni, a crescut. Însă vârsta medie a celor infectați rămâne relativ redusă, fiind de 49 de ani, față de 62,5 ani în Franța și 62 de ani în Italia.

O altă explicație pentru rata scăzută a mortalității este numărul mare de teste efectuate în Germania. Sunt depistate mai multe persoane asimptomatice ori cu simptome ușoare, astfel că este în creștere numărul îmbolnăvirilor, dar nu și al deceselor. "În mod automat, rata deceselor scade pe hârtie", explică profesorul Krausslich.

Dar există și factori medicali semnificativi care contribuie la menținerea la un nivel redus a ratei deceselor în Germania. Principalii factori sunt testarea extinsă, tratamentele aplicate în etapele incipiente, numărul mare de locuri la terapie intensivă și un sistem guvernamental credibil, care facilitează respectarea recomandărilor de distanțare socială, observă NYT.

"În Germania avem atât de puține decese în acest moment comparativ cu numărul persoanelor infectate pentru că sunt efectuate extrem de multe diagnosticări în laborator", explică dr. Christian Drosten, șeful secției de Virologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin.

Până în prezent, Germania a efectuat în medie circa 350.000 de teste de coronavirus pe săptămână, mult mai multe decât orice altă țară europeană.

"Dacă avem un diagnostic în fază incipientă și poți trata pacientul de la început, spre exemplu prin cuplarea la un aparat de ventilație artificială înainte de a i se deteriora starea, șansele desu praviețuire sunt mult mai mari", subliniază profesorul Krausslich.

În plus, personalul medical, care prezintă riscuri mari de a lua virusul, este testat cu regularitate.

"Testarea și depistarea contactelor sunt elementele strategiei care a avut succes în Coreea de Sud, iar noi am încercat să învățăm din acest model", explică profesorul Hendrik Streeck.

În plus, Germania are un sistem medical public solid. Spre exemplu, înainte de pandemie, Spitalul Universitar Giessen avea 173 de locuri la terapie intensivă, scrie Mediafax. "Avem o capacitate atât de mare încât acum acceptăm pacienți din Italia, Spania și Franța. Suntem foarte puternici la capitolul terapie intensivă", afirmă Susanne Herold, specialist în pneumologie.

Dincolo de testarea masivă și de capacitățile sistemului medical, mulți analiști cred că un alt motiv pentru care rata mortalității este scăzută este conducerea exercitată de cancelarul Angela Merkel. Cancelarul Angela Merkel a comunicat clar, calm și cu regularitate de-a lungul crizei, impunând treptat reguli de distanțare socială. Restricțiile, esențiale pentru a încetini răspândirea pandemiei, au întâmpinat doar puțină opoziție la nivel politic și sunt respectate pe scară largă. Rata de popularitate a cancelarului Angela Merkel este foarte ridicată.

"Poate că cea mai mare forță pe care o avem în Germania este procesul decizional rațional la cel mai înalt nivel de guvernare și încrederea de care Guvernul se bucură în rândul populației", subliniază profesorul Krausslich.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău