ANALIZĂ | „Laboratoarele secrete” în spațiul ex-sovietic - una din principalele teme de dezinformări și falsuri
-
23 Decembrie 2021 09:00
Georgia, Armenia și Republica Moldova sunt trei foste state sovietice care au moștenit multe asemănări de la fosta URSS - de la probleme economice, la cele teritoriale care au provocat și conflicte militare. O altă caracteristică comună este valul de fake-uri și știri false care apar periodic în legătură cu activitățile laboratoarelor biologice sau presupusa existență a laboratoarelor biologice finanțate de SUA. Potrivit experților, scopul acestor manipulări este de a destabiliza situația politică din cele trei state și de a manipula societatea împotriva Occidentului și, în special, a Statelor Unite.
Majoritatea falsurilor și manipulărilor promovate de presa rusă sau de limbă rusă, precum și de unii politicieni din Moscova, dar și de cei locali, se referă la laboratorul Lugar din Georgia, trei laboratoare biologice din Armenia și unele presupuse laboratoare militare secrete în Republica Moldova, a căror existență nu a fost demonstrată niciodată.
Georgia
Laboratorul secret
Construit cu susținerea din partea SUA, Centrul de cercetare în domeniul sănătății publice „Richard Lugar” a fost chiar din start supus criticilor din partea Federației Ruse.
Laboratorul este o instituție medicală și veterinară, în cadrul sistemului național de ocrotire a sănătății. Acestea se ocupă cu supravegherea epidemiologică și cercetări științifice. Însă mass-media rusă de stat promovează deseori narațiunea că Laboratorul Lugar este un obiectiv secret, unde armata americană dezvoltă arme biologice și, în același timp, este un centru de răspândire a bolilor infecțioase.
Criticile și acuzațiile din partea instituțiilor de presă și a politicienilor ruși au fost multiple: s-a spus că a dus pesta africană dincolo de Caucaz, că a înmulțit ploșnița marmorată (o insectă dăunătoare - Halyomorpha halys), că se ocupa de pregătirea unor țânțari de luptă.
Autoritățile de la Tbilisi insistă asupra faptului că scopul Laboratorului Lugar este să asigure biosecuritatea, să detecteze și să identifice în timp util agenții patogeni care provoacă boli periculoase la oameni și animale.
SUA au investit 350 de milioane de dolari pentru construcția laboratorului, în anul 2011, cu scopul de a reduce răspândirea bolilor în regiune, dar și pentru lupta cu microorganisme patologice letale, rămase în urma programelor de arme biologice ale Uniunii Sovietice. Iar odată cu începutul pandemiei de Coronavirus, Centrul Lugar a reacționat operativ și și-a focusat activitatea asupra testelor Covid
De unde vine valul de dezinformare
Presa rusă promovează de mai mult timp teorii conspiraționiste despre ceea ce ea numește „laboratorul secret al SUA din Tbilisi, care produce arme biologice”. Dar în aprilie 2018 astfel de informații au început să apară și la nivel oficial, din partea reprezentantei MAE rus, Maria Zaharova. Experții georgieni consideră că în acest mod, funcționara a încercat să răspundă la acuzațiile legate de otrăvirea fostului ofițer rus Serghei Skripal și utilizarea armelor chimice pe teritoriul Marii Britanii.
Atunci, un fost ministru al Securității Naționale a Georgiei, Igor Ghiorgadze, practic a confirmat presupunerile Mariei Zaharova, chemându-l pe președintele de atunci al SUA, Donald Trump să verifice activitatea laboratorului. Fostul funcționar a declarat într-o conferință de presă la Moscova că în acest centru ar putea fi făcute experimente cu urmări letale pentru oameni. Acesta a afirmat că mai multe experimente au avut efecte tragice pentru concetățenii săi. El a vorbit și despre cazurile a 30 de persoane care, se presupune că ar fi decedat în decembrie 2015, în timpul unui tratament de hepatită, efectuat la laborator. Ghiorgadze însă a recunoscut că nu este specialist în domeniul armelor biologice și bacteriologice. Iar mai târziu, într-un interviu pentru BBC a recunoscut că nu deține niciun fel de dovezi care ar confirma efectuarea unor experimente asupra oamenilor.
În opinia cercetătoarei de la Fondul de dezvoltare a media, Sofia Ghelava, Kremlinul folosește foarte des Laboratorul Lugara ca parte a tacticii sale de a schimba accentul de la acuzațiile ce i se aducă în privința încălcări idreptur8ilor omului și de a-și învinui oponenții exact de ceea ce este învinuită Rusia
„Spre exemplu, după otrăvirea lui Skripal mașinăria de dezinformare a Kremlinului a depus toate eforturile pentru a întoarce discuțiile în jurul Laboratorului Lugar, schimbând astfel accentul de pe otrăvirea acestuia și utilizarea de către Rusia a „Noviciok”, pe „programele biologice secrete” ale SUA în Laboratorul Lugar”.
În 2018, după un alt val de dezinformări în privința Laboratorului Lugar, ministrul Afacerilor Externe David Zakaliani a declarat că deși Georgia este membră a Convenției de neproliferare a armelor nucleare, potrivit căreia Tbilisi nu este obligat să invite experți ruși, Georgia este gata să-i găzduiască în format bilateral, în cadrul grupurilor de experți internaționali.
Nu o dată și-a invitat colegii din Rusia și conducătorul laboratorului, Paata Imnadze. Dar, potrivit acestuia, 20 de state și-au exprimat intenția de a trimite experți, dar printre acestea nu se regăsea și Rusia. Paata Imnadze consideră că acuzațiile la adresa laboratorului reprezintă mai degrabă un element geopolitic, în care Rusia încearcă să acționeze după principiul „cea mai bună apărare este atacul”.
În schimb, laboratorul a fost vizitat de jurnaliști ruși, reprezentanți ai unor instituții de presă de stat. Potrivit lui Paata Imnadze, au avut acces în toate încăperile și li s-a explicat amănunțit cu ce se ocupă laboratorul. Dar aceasta oricum nu a ajutat să stopeze valurile de fake-news și dezinformări din partea presei pro-Kremlin.
Scopul general al dezinformărilor împotriva Laboratorului Lugar, în opinia Sofiei Ghelava, este să demonizeze SUA în ochii populației georgiene, astfel încât să nu consideră SUA drept un aliat, dar dușman, care folosește Georgia drept poligon pentru experimente secrete.
Expertul în relații internaționale Gheorghi Goguadze menționează că dezinformarea despre activitatea centrului este difuzată în valuri. Această „amenințare” este uitată, ca în momentul necesar să fier umflată din nou. În această situație, Rusia vrea să „asedieze” întreg câmpul informațional georgian, începând cu ocrotirea sănătății și terminând cu domeniile securității și apărării.
„Cel mai grav este că aceasta supune riscurilor stabilitatea Georgiei. Mai ales având în vedere că trăim într-o perioadă în care informațiile se răspândesc foarte rapid. În plus, în Georgia sunt destul de mulți adepți ai teoriilor conspiraționiste. Respectiv, asemenea mesaje își găsesc ușor destinatari” Gheorghi Goguadze consideră că scopul unei astfel de politici este să acționeze atât asupra auditoriului intern, rus, cât și a celui extern, georgian, să-l manipuleze și să îndepărteze Tbilisi de partenerii occidentali.
„Bineînțeles că principalul destinatar ali acestor mesaje este populația georgiană și minoritățile etnice. Una din principalele probleme în lupta cu propaganda este că instrumentele oponentului sunt atât de diversificate încât poate fi cu mai mulți pași înaintea ta. El își poate schimba foarte rapid direcția de atac a propagandei. Soluția este dezvoltarea educației mediatice și a spiritului critic în țară”, consideră Goguadze.
Lugara și Coronavirsul
Odată cu începutul pandemiei de Coronavirus centrul de cercetări a revenit în centrul atenției presei pro-Kremlin. Au început să vorbească despre un focar al virusului, legat de activitatea Laboratorului Lugar. Spre exemplu, un reporter al postului Ren TV declara că Centrul Lugar ar putea fi o potențială sursă a provenienței virusului.
Expertul militar rus, Igor Nikulin, a fost unul dintre primii reprezentanți ai Kremlinului care a promovat o altă teorie a conspirației, potrivit căreia virusul ar avea legătură cu forțele armate ale SUA. Iar președintele comisiei pentru activitatea organizațiilor obștești și organizațiilor religioase, Nikolai Zubrilin, a declarat într-o intervenție în Duma rusă că „există opinia că virusul a apărut în laborator. Laboratoare americane sunt amplasate în apropierea hotarelor Rusiei - În georgia, Moldova și două în Ucraina”.
Dar cercetătoarea Fondului de dezvoltare a media, Sofia Ghelava menționează că pandemia de COVID 19 a schimbat spre bine opinia populației față de Laboratorul Lugar.
„Activitatea laboratorului în timpul pandemiei a fost foarte importantă deoarece acolo erau efectuate teste, cu rezultate foarte rapide. Rolul și importanța laboratorului a fost simțită de cetățenii de rând, ceea ce s-a reflectat în sondajele de opinie. Potrivit unui sondaj NDI, deși doar câteva procente din populație credeau în conspirații și dezinformările despre laborator, aproximativ o treime din respondenți nu știau dacă aceste mesaje sunt adevărate sau false. Astfel se formează un teren propice pentru dezinformare”
Armenia
În 2016, au fost înființate laboratoare biologice în trei orașe din Armenia, cu finanțare de la Agenția de Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA.
Încă din ziua înființării sale, pe site-urile web pro-ruse au apărut știri false că laboratoarele „ar putea fi folosite pentru a conduce războaie biologice”, „sunt o amenințare la adresa securității naționale a Armeniei”, deoarece ar putea fi folosite de Statele Unite „împotriva populația Armeniei, un aliat strategic al Rusiei”. Nyut.am, care a publicat acest articol, obișnuia să se considere un mijloc media, dar astăzi a devenit un site de pariuri.
Pe lângă răspândirea de informații false pe site-uri web, în Armenia a fost organizată și o conferință cu tema „Laboratoarele medico-biologice în contextul securității și suveranității Armeniei”, în cadrul căreia Dmitri Popov, candidat la drept, șeful Centrului Regional Ural al Institutului Rus pentru Studii Strategice, a prezentat un raport. Tema raportului său a fost „Activitatea militaro-biologică a SUA în spațiul post-sovietic, amenințările existente la adresa statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă”.
În cadrul conferinței, Hayk Ayvazyan, șeful Centrului Informațional-Analitic Luys, a vorbit și el împotriva laboratoarelor de referință. Ayvazyan a susținut, citat de Sputnik Armenia, că laboratoarele de referință pot reprezenta o amenințare epidemică pentru Armenia. Hayk Ayvazyan este un activist pro-rus care promovează pe toate platformele interesele Rusiei.
Pe lângă mass-media armeană care reprezintă interesele Rusiei, și mass-media rusă a răspândit dezinformarea despre laboratoarele de referință din Armenia. În 2017, agenția de presă Regnum a publicat un articol al lui Grigory Ayvazyan, o așa-zisă persoană publică, în care se afirma că laboratoarele biologice au fost înființate în scopuri militare, iar „aliații” ar trebui să viziteze laboratorul și să verifice siguranța laboratoarelor.
Dezinformarea răspândită de personalitățile și site-urile pro-ruse a fost respinsă atât de Ministerul Sănătății al Armeniei, cât și de Ambasada SUA în Armenia.
Ambasada a lansat două videoclipuri despre laboratoare, menționând că acele videoclipuri arată clar cine lucrează în laborator și ce activități se desfășoară acolo. Astfel, neagă zvonurile că personal militar american ar lucra în laborator. Ambasada SUA a mai remarcat că laboratoarele „nu sunt închise publicului,așa cum pretind unele publicații”.
Ministerul Sănătății a mai remarcat că laboratoarele se află sub controlul ministerului. Nu sunt americane, ci armene. Mai mult, ca răspuns la întrebarea site-ului sut.am, ministerul a informat că laboratoarele au primit sprijin nu numai din SUA, ci și din Rusia. „Rusia a furnizat 14 tipuri de echipamente Laboratorului և, mobilier pentru laboratorul sanitar-chimic”, se arăta în publicație.
Valul de dezinformare despre laboratoare s-a intensificat și s-a calmat constant până în 2018, când, la instrucțiunile prim-ministrului Armeniei Nikol Pashinyan, experții ruși au fost lăsați să viziteze acele unități. Mai mult, într-un interviu acordat publicației ruse Kommersant în 2019, Pashinyan a spus că urmează să semneze un memorandum între Armenia și Rusia, prin care Rusia să aibă acces la laboratoarele din Armenia.
La întrebarea jurnalistului Kommersant dacă memorandumul presupune că acele laboratoare vor „fi mereu disponibile” specialiștilor ruși, Pashinyan a răspuns că textul memorandumului este încă în curs de elaborare. „Scopul principal al documentului este de a proteja interesele tuturor părților, astfel încât niciunul dintre partenerii noștri să nu aibă nicio îngrijorare în privința acestor laboratoare”, a spus Pashinyan în interviu.
Republica Moldova
Laboratoarele biologice americane „apar” în campaniile electorale
Și în Republica Moldova în ultimii ani au fost observate mai multe campanii mediatice legate de existența unor presupuse laboratoare biologice finanțate/controlate de SUA, în care se fac experimente pe ființe umane și sunt dezvoltați viruși și tulpine mai rezistente ale unor boli pentru a ataca Rusia. Astfel de materiale se regăsesc în special în presa de limbă rusă.
În general, articolele despre presupusele laboratoare biologice în Republica Moldova apar în special în campaniile electorale, când subiectul orientării strategice a acestei țări, dar și fenomenele de fake-news și manipulare ating cote înalte.
Un exemplu în acest sens sunt și articole lansate pe portalul informațional www.bloknot-moldova.md, parte a holdingului rus de presă www.bloknot.ru. Astfel, în februarie 2019, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare, acesta a publicat două articole în care vorbește despre laboratoare secrete ale SUA în spațiul post-sovietic, inclusiv Centrul Lugar din Georgia, care în 2014 ar fi început studierea unui soi de muște care provoacă leishmanioza.
Potrivit unui alt articol din aceeași serie, laboratoarele din Republica Moldova ar fi parte a Centrului științific-tehnologic din Ucraina (STCU), iar aici ar fi produse tulpine noi, mai rezistente, ale unor virusuri, fiind dat ca exemplu virusul pestei porcine africane. Potrivit autorilor, acest virus nu ar rezista, în condiții naturale la temperaturi joase ca în Republica Moldova, cu toate că el este cunoscut în Europa, inclusiv în fosta URSS încă din a doua jumătate a secolului XX.
Autorii susțin că scopul acestor experimente ar fi să producă viruși cu care să fie atacată Rusia. Exact în aceeași perioadă, enews.md scria că în laboratoarele respective se fac experimente de persoane aduse din Transnistria (regiune separatistă în estul Republicii MOldova), cu genotip slav.
O altă campanie de articole despre potențiala existență în Republica Moldova a unor laboratoare biologice străine a pornit în octombrie 2020, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale. Atunci, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin a transmis o scrisoare deschisă Serviciului de Informații și Securitate, în care îi solicita să confirme sau să infirme prezența pe teritoriul Republicii Moldova a unor laboratoare biologice cu profil militar.
Vladimir Voronin este, apropo, cel care, în calitate de președinte al Republicii Moldova, a promulgat în 2006 legea privind aderarea Republicii Moldova la Acordul de constituire a STCU.
Scrisoarea respectivă a fost sursă de știri pentru multe instituții de presă, inclusiv din Rusia, iar unele dintre ele au utilizat-o pentru a confirma, de facto, existența acestor laboratoare.
Subiectul a fost reluat tangențial și de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, cunoscut pentru viziunile sale antioccidentale, care în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din iulie 2021 vorbea despre presupusele laboratoare biologice americane în contextul unor presupuneri legate de manipularea cifrelor privind numărul de îmbolnăviri de Covid 19.
Ce este STCU
Centrul științific-tehnologic din Ucraina (STCU) este o organizație interguvernamentală cu statut de misiune diplomatică, înființată în 1993. Organizația a fost creată și activează în baza Acordului de înființare a STCU semnat inițial de Canada, Suedia, Ucraina și Statele Unite ale Americii. Ulterior, Suedia a fost înlocuită de Uniunea Europeană. Conform Acordului, STCU elaborează, aprobă, finanțează și monitorizează proiecte științifice și tehnologice în scopuri pașnice, care se desfășoară în instituții și unități situate în țările ex-sovietice: Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina, explică Alfreda Roșca, reprezentantă a STCU din Republica Moldova.
Potrivit acesteia, STCU nu are laboratoare proprii și nu desfășoară propriile cercetări științifice în țările beneficiare. „Proiectele STCU sunt implementate de cercetători, specialiști din diferite entități ale statului, care lucrează în organizații acreditate. STCU nu a construit niciodată un nou laborator în niciuna dintre țările în care operează . Proiectele STCU sunt selectate prin concurs și sunt implementate în instituțiile științifice din Republica Moldova, care sunt organizații publice”.
Centrul nu angajează specialiști, oameni de știință care să lucreze la STCU. Toți membrii echipei de proiect sunt angajați ai altor instituții. Când oamenii de știință lucrează la un proiect STCU, ei sunt contractați doar temporar, dar rămân totuși angajați ai organizației lor. În prezent, STCU are aproximativ douăzeci de angajați.
De asemenea, Ministerul Apărării neagă vehiculările despre teste biologice în interes militar în Republica Moldova. „Republica Moldova este parte la Convenția asupra interzicerii perfecționării, producerii și stocării armelor bacteriologice (biologice) și toxice și asupra distrugerii lor (BWC). Republica Moldova a aderat la această Convenție prin Legea nr.360 din 05.11.2004, își respectă angajamentele asumate și nu produce/testează arme biologice/viruși și nici nu sprijină în nici un fel vreun stat, grup de state sau organizații internaționale să fabrice sau să dobândească vreunul din agenții/toxinele sus-enunțate”, se arată într-un comentariu oferit de Ministerul Apărării.
Campanii coordonate de Rusia
Expertul român Marian Voicu, producător al emisiunii „Breaking Fake News”, la postul public de televiziune din România, fondator al paginii web www.veridica.ro, specializată în demontarea fake-news, consideră că aceste campanii legate de existența unor laboratoare secrete și teste biologice ar putea avea un singur centru și un singur coordonator. „Putem presupune că este un efort concentrat, elaborat, o campanie de dezinformare îndreptată împotriva Occidentului, pentru că reia teme pe care Kremlinul le-a instrumentalizat încă din timpul Uniunii Sovietice. De exemplu, una din teoriile conspirației care a avut un impact global și este încă puternică este aceea că virusul HIV/SIDA ar fi fost fabricat de americani în laboratoarele de cercetare de la Fort Detrick. Arhiva Mitrohin, aflată la Universitatea Cambridge, documentează modul în care serviciile de informații sovietice au conceput și propagat această teorie a conspirației”.
Unul din obiective este acela de a incrimina SUA, în special, și Occidentul, în general și de a transforma Rusia în victimă, potrivit expertului. „Dezinformarea susține teza fundamentală a propagandei Kremlinului că Rusia este o cetate asediată, pe care Occidentul vrea să o supună, atât prin campanii militare, revoluții colorate, sancțiuni economice, cât și prin experimente diabolice, dezlănțuind pandemii catastrofale. Este lupta clasică între forțele binelui și cele ale răului, pe care se construiesc toate teoriile conspirației”, consideră Marian Voicu.
În concluzie, se poate observa că manipulările și dezinformarea despre activitatea laboratoarelor sau a presupuselor laboratoare biologice sau biologice din Georgia, Armenia și Republica Moldova sunt promovate de presa rusă sau presa de limbă rusă, inclusiv afiliate mass-media pro-Kremlin și de politicieni ruși sau pro-ruși. Campaniile apar periodic, sau în contextul unor evenimente care au legătură cu Federația Rusă, cum ar fi otrăvirea Skripal, sau în conformitate cu evenimente politice din cele trei state, precum campaniile electorale din Republica Moldova. În niciunul dintre cele trei state propaganda nu a dovedit veridicitatea acuzațiilor.
***
Materialul a fost elaborat în cadrul proiectului „Crearea unui Hub pentru Jurnaliștii din Țările Parteneriatului Estic” cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung, implementat de Fondul de Dezvoltare Media. Opiniile exprimate în
acesta nu reflectă neapărat pozițiile și politicile Fundației Konrad Adenauer și ale Fundației pentru Dezvoltare Media.