Analiză | În Europa arde mocnit o criză bancară
-
29 Octombrie 2016 10:32
La aproape un deceniu după ce criza financiară a zdruncinat economia globală, analiștii și oficialii de top avertizează că prea multe bănci din Europa au dificultăți financiare și nu pot contribui la finanțarea companiilor și la creșterea economică.
Îndemnuri pentru rezolvarea problemei vin din multe părți – de la Fondul Monetar Internațional, de la secretarul Trezoreriei SUA Jacob Lew, de la președintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi. Trebuie făcut ceva dacă se vrea ca economia europeană să capete forță și să creeze locuri de muncă, atrag atenția cele trei instituții, scrie Money.ro.
În analiza AP se sugerează că în Europa arde mocnit o criză bancară care afectează economia. În sectorul bancar, mai ales în cel din Italia, creditele neperformante sunt una dintre cele mai mari probleme. Aceste împrumuturi creează un ciclu vicios: economia slabă înseamnă că firmele nu pot rambursa creditele. Băncile rămân astfel fără cash-ul necesar pentru finanțarea unor noi inițiative de afaceri, ceea ce încetinește și mai mult economia. În Italia înlăturarea creditelor toxice din portofoliile băncilor este dificilă pentru că instanțele au mâinile legate, ceea ce înseamnă că poate dura ani de zile urmărirea unui debitor și recuperarea datoriei. Aceasta face ca activele să se deprecieze și mai mult și cu cât este mai mic prețul, cu atât mai mare se va face gaura din finanțele băncii.
Băncile confruntate cu dificultăți financiare tind să ajute companiile-zombi extinzând creditele în loc să facă presiuni pentru rambursarea lor. Un grup de economiști a găsit că băncile aflate sub presiune tind să mențină creditarea pentru companiile cu care au deja o relație, chiar dacă acestea au probleme. Astfel de creditare este neproductivă, ceea ce face atât din bănci, cât și din companii strigoi, afaceri active dar care nu pot crește. Finanțarea ar fi putut merge la companii sănătoase, dar nu ajunge la ele.
„Firme cu bonitate bună din industrii în care predomină companiile-zombi suferă semnificativ din cauza modului în care este alocat creditul, ceea ce încetinește revenirea economică”, scriu patru economiști de la Stern School of Business, Universitatea Erasmus de la Rotterdam, Școala de afaceri de la Barcelona și de la Universitatea Goethe din Frankfurt.
Scăderea prețurilor acțiunilor a acutizat problema deoarece băncilor le este mai greu să atragă bani de la investitori.
Indicele bursier STOXX Europe 600 Banks este cu aproape 22% sub nivelul la care a început anul. Acțiunile Monte dei Paschi, o bancă italiană cu probleme mari, s-au prăbușit cu 86%. Spre comparație, indicele general STOXX Europe 600 a scazut cu 7%.
Toate acestea ar fi o problemă mai mică dacă băncile ar obține suficienți bani pentru a-și construi rezerve de capital solide. Dar și veniturile sunt slabe. Randamentele creditelor și investițiilor băncilor încă nu au revenit la nivelurile de dinainte de criză. Deutsche Bank a raportat un profit minuscul de 20 de milioane de euro pentru al doilea trimestru, în pofida unor venituri de 7,4 miliarde de euro. În 2015 banca a înregistrat pierderi de 6,7 miliarde de euro.
BCE și FMI spun că băncile europene ar trebui să-și îmbunătățească modelul de business: costurile lor sunt prea ridicate și au prea multe filiale și sucursale. Băncile susțin însă că profitabilitatea le este erodată de dobânzile extrem de mici introduse de BCE.