Analiștii îi dau șanse minime guvernului Leancă

  • 29 Ianuarie 2015 14:07
Analiștii îi dau șanse minime guvernului Leancă

Premierul desemnat Iurie Leancă urmează să înceapă joi consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a le convinge să susțină noul cabinet pe care îl va propune.

Unii analiști politici susțin că un guvern Leancă are puține șanse să fie votat, în condițiile în care PCRM a anunțat deschis că nu-l va sprijini.

Premierul desemnat Iurie Leancă a declarat imediat după semnarea decretului de către președintele Nicolae Timfoti că va începe chiar de astăzi consultările cu PCRM și PL pentru a le convinge să sprijine formarea noului guvern. ”În baza acestor priorități, în baza selectării unor candidați pentru funcții de miniștri pe criterii de profesionalism și integritate vom putea convinge și alte grupuri parlamentare să susțină viitorul guvern”, a declarat Iurie Leancă.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a declarat pentru Radio Chișinău că formațiunea sa încă nu a fost contactată pentru a purta discuții, iar decizia PL privind noul guvern va fi adoptată ulterior.

”Trebuie să avem discuții cu candidatul desemnat, după care trebuie să convocăm organele de lucru și de decizie ale partidelului după care va trebui să luăm decizie până în momentul în care va trebui să ne manifestăm prin vot în parlament”, a declarat Valeriu Munteanu.

Analistul politic Cornel Ciurea consideră însă că există puține șanse ca PL să voteze guvernului. ”Șanse sunt, dar ele nu sunt foarte mari. PL trebuie să joace în continuare rolul de partid de opoziție și acest rol îl obligă să se poziționeze împotriva unui guvern Leancă pe care ar trebui să-l critice și să nu-l voteze”, a declarat Cornel Ciurea.

Potrivit Constituției, candidatul la funcția de premier va cere, în termen de 15 zile de la desemnarea sa, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. În cazul în care guvernul nu obține sprijinul deputaților,  Parlamentul poate fi dizolvat dacă în termen de 45 de zile de la prima solicitare nu reușește să învestească un alt guvern.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău