Analiștii confirmă discursul Maiei Sandu la Adunarea Generală ONU: Rusia nu atacă militar Rep. Moldova, dar acționează prin alte mijloace și prin anumiți actori politici din interior

  • 21 Septembrie 2023 14:05
Analiștii confirmă discursul Maiei Sandu la Adunarea Generală ONU: Rusia nu atacă militar Rep. Moldova, dar acționează prin alte mijloace și prin anumiți actori politici din interior

Federația Rusă nu atacă militar Rep. Moldova, Kremlinul acționează prin alte mijloace și prin anumiți actori politici din interiorul Rep. Moldova, au atenționat și analiștii politici, comentând discursul președintei Maia Sandu la Adunarea Generală a ONU, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a punctat în discursul său tendința Federației Ruse de a controla și a influența în continuare destinul Rep. Moldova, a comentat analistul politic Ion Tăbârță. 

Deși Federația Rusă nu acționează militar în Rep. Moldova, asta nu înseamnă că ea nu acționează prin alte mijloace și anume prin atacurile hibride. În continuare sunt anumiți actori politici din interiorul Rep. Moldova care conștient acționează în a promova interesele Federației Ruse, aici în interiorul statului nostru, dar din păcate mai există încă un anumit număr destul de mare a populației care sunt pentru o relație mai strânsă cu Federația Rusă. Această orientare a cetățenilor noștri sunt alimentate de propaganda rusă și de influența actorilor pro-ruși de aici de la noi”, a spus Ion Tăbârță.

Expertul Watch Dog pe probleme de securitate, Andrei Curăraru, observă că în discursul său șefa statului a făcut aluzie la încercările lui Șor de a destabiliza R. Moldova:

„Dacă e să citim printre rândurile discursului Maiei Sandu, infractorul condamnat la care se referă președinta este Ilan Șor, care prin diferite metode încearcă să acapareze autorități locale și să le orienteze la nesupunerea față de Guvern. Viziunea domnului Șor se pare că este orientată la acapararea autorităților locale și crearea unei mișcări de rezistență internă creând impresia falsă că Rep. Moldova nu vrea în UE și că este pro-rusă. Posibilitatea realizării acestuia este destul de mare din cauza vulnerabilității unor primari, care au migrat dintr-un partid în altul și nu mai au alianțe foarte clare cu partidele pe care le reprezintă. Riscul mare după mine este că până în 2030 noi trebuie să menținem acest curs european și susținerea publică  pentru cursul european, pentru că fără o susținere masivă din partea cetățenilor, niciun stat european nu ne va accepta acolo, pentru că ei nu au nevoie de eurosceptici, ei au nevoie de state care real își doresc integrarea în UE”, a declarat Andrei Curăraru. 


În discursul său de la tribuna ONU, Maia Sandu a spus că în fiecare zi R. Moldova luptă cu asaltul hibrid al Rusiei, iar adversarii s-au aliat cu infractori corupți pentru a ne destabiliza. Ei au încercat să răstoarne guvernul, dar de fiecare dată au eșuat, a spus Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău