Analiștii agreează ideea creării unei platforme de discuții între putere și partidele extraparlamentare în sprijinul integrării europene. Negru: PAS trebuie să găsească un consens cu partidele de opoziție pro-europene

  • 13 Noiembrie 2023 12:28
Analiștii agreează ideea creării unei platforme de discuții între putere și partidele extraparlamentare în sprijinul integrării europene. Negru: PAS trebuie să găsească un consens cu partidele de opoziție pro-europene

Analiștii agreează ideea creării unei platforme de discuții între putere și partidele extraparlamentare în sprijinul integrării europene, propusă recent de liderul Platformei DA, Dinu Plângău, și susținută de către deputatul PAS, Lilian Carp. Comentatorul Andrei Curăraru afirmă însă că e nevoie de o poziție clară a partidului de guvernământ care trebuie să includă în mecanismele de cooperare cât mai muți actori, cu excepția formațiunilor finanțate ilegal și a celor care se ascund sub așa-zisa mască pro-europeană. La rândul său, analistul Nicolae Negru consideră că este o idee rațională și spune că PAS trebuie să găsească un consens cu partidele de opoziție pro-europene, transmite Radio Chișinău.

Comentatorul Andrei Curăraru spune că lansarea unei platforme de dialog între guvernare și partidele extraparlamentare care să susțină integrarea europeană este absolut necesară. Totuși, analistul subliniază că e nevoie de o poziție clară și extinsă a partidului de guvernământ care trebuie să includă în mecanisme de cooperare cât mai muți actori, cu excepția formațiunilor finanțate ilegal și celor care, de fapt, se ascund sub așa-zisa mască pro-europeană.

„Or, până la urmă, ne dorim cât mai multă lume să înțeleagă ce înseamnă integrare europeană, să accepte acele reforme despre care vorbim și să susțină, eventual, aderarea la UE, iar o viziune limitativă legată de cote procentuale sau de prezența în anumite organe elective nu duce la o democrație reală, pentru că drepturile minorităților, incluziv minorităților politice trebuie luate în calcul”, a menționat Curăraru.

Consolidarea forțelor pro-europene este o idee rațională, susține, la rândul său, analistul Nicolae Negru. Comentatorul a atras atenția că până acum partidul de guvernământ nu era foarte deschis spre colaborări.

„Se observa o anumită aroganță din partea partidului de guvernământ. Probabil a fost influențată și de rezultatul alegerilor parlamentare din 2021. Acum, și-au dat seama că lucrurile nu stau chiar atât de roz pentru partidul de guvernământ, pentru PAS”, susține Negru.

Chiar și așa, comentatorul spune că și partidele din opozite trebuie să manifeste mai multă solidaritate față de guvernare, în special față contracararea acțiunilor hibride ale Federației Ruse.

Recent, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova președintele Platformei DA, Dinu Plângău, a propus crearea unei platforme de comunicare în care membrii partidelor pro-europene curate să fie incluși în Comisia pentru Integrare Europeană. Ideea a fost susținută de deputatul PAS Lilian Carp. „Această cooperare trebuie să înceapă, iar platforma de comunicare trebuie să fie drumul european al Republicii Moldova”, a spus Lilian Carp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău