Analiști | Evenimentele care au loc astăzi în Parlament sunt niște „jocuri politice”
-
03 Decembrie 2020 15:01
Analiștii politici califică evenimentele care au loc astăzi în Parlament drept niște „jocuri politice”. Ei apreciază că proiectul de lege care vizează trecerea SIS-ului din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului este un atentat la votul majorității alegătorilor din Republica Moldova, pentru că Maia Sandu a fost votată în plinătatea împuternicirilor de care dispunea funcția până la ea. De asemenea, acest proiect este calificat ca un pretext pentru declanșarea alegerilor anticipate. La acest subiect s-au expus participanții, în debutul dezbaterii publice „Alegerile parlamentare în România: ce cunosc despre ele și ce votează moldovenii cu cetățenie română?”, organizate de Agenția de presă IPN.
Analistul politic Nicolae Negru, este de părere că ceea ce se întâmplă acum în Parlament este o consecință a ceea ce s-a întâmplat în 2016, când SIS a fost trecut din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului și acum un an, când SIS-ul a fost trecut din subordinea Parlamentului în subordinea președintelui. „Sunt jocuri politice. Acum domnul Dodon de ce s-ar supăra? Pentru că la vremea respectivă el a spus că trecerea SIS-ului din subordinea președinției în subordinea Parlamentului este o uzurpare a puterii și, spunea el, lovitură de stat. Acum nu e lovitură de stat? Pe de altă parte, dacă Maia Sandu, când a votat trecerea din subordinea Parlamentului în subordinea președințieim s-a gândit că ea va deveni președinte sau i-a făcut un serviciu lui Dodon? Asta este interesant să știm”. Analistul politic consideră că atunci a avut loc o mișcare conjuncturală, neprincipială, lipsită de viziune și acum e cam același lucru, e o mișcare ce ține de anumite jocuri politice, de o uzurpare a puterii. El presupune că aceste jocuri nu sunt făcute doar de Igor Dodon, care nu are un număr suficient de mandate, dar participă și Șor și Plahotniuc (n.r Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc).
În opinia analistului politic Anatol Țăranu, mai e nevoie de timp pentru a înțelege amploarea evenimentelor care au loc astăzi în Parlament și în fața Parlamentului, dar se pare că „Chișinăul, Moldova intră în zona protestelor”, iar asta ar putea să se soldeze, inclusiv cu niște consecințe imprevizibile. El spune că s-ar putea să se întâmple că în Republica Moldova să se termine perioada neocolonială și ar putea să intre în zona post-colonială, da,r pentru a înțelege mai exact, e nevoie de timp. Anatol Țăranu consideră că ceea ce face Igor Dodon este un atentat la votul majorității alegătorilor din Republica Moldova, pentru că Maia Sandu a fost votată în plinătatea împuternicirilor de care dispunea președintele la momentul votului. „Ea nici nu a intrat în funcție și deja este lipită de prerogative. Este un abuz revoltător și unul sfidător. E absolut evident că alegatorii sunt nemulțumiți și revoltați. Să vedem dacă clasa politică din opoziție, având-o ca lider formal pe Maia Sandu, va fi capabilă să mențină acest avânt al protestelor pentru că puterea în Parlament aparține perdanților din 15 noiembrie”. Analistul presupune că „Minsk-ul, puțin câte puțin se transferă la Chișinău” cu o singură deosebire: la Minsk se protestează împotriva unui președinte ales prin fraudă, iar la Chișinău se protestează în favoarea unui președinte ales perfect legal.
Expertul Igor Boțan crede că inițiatorii proiectului de lege care vizează SIS-ul, adică socialiștii, se dedau conștient la acțiuni conjuncturiste. Potrivit lui, sunt mai multe proiecte cum ar fi: Codul Audiovizualului, legea bugetului, politica bugetar-fiscală, problemele legate de limbă etc. pe care socialiștii le-au pus într-un coș și au făcut acest lucru premeditat. În opinia expertului, socialiștii proiectează acum, pentru viitorul imediat, pregătirea Partidului Socialiștilor pentru alegeri parlamentare anticipate. T„oate temele pe care le pun acum în agenda, ei le vor exploata la eventualele alegeri parlamentare anticipate, acesta fiind scopul lor, provocarea alegerilor anticipate”. Igor Boțan consideră că Igor Dodon rămâne deocamdată agățat de frâiele puterii și are nevoie de teme de campanii pentru eventualele alegeri anticipate. „Astfel, are loc o radicalizare a spațiului public și, probabil, miza este că această radicalizare îi va împărți pe cetățeni în două tabere, iar Partidul Socialiștilor va avea de beneficiat de pe urma faptului că, pe segmentul rusofil, eurasiatic, va fi singurul de unde va culege cea mai mare roadă la următoarele alegeri anticipate”, a spus Igor Boțan.
În dimineața zilei de astăzi mai mulți oameni au ieșit la protest în fața Parlamentului împotriva inițiativei deputaților PSRM prin care se propune transferarea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui țării în cea a Parlamentului. Protestatarii cer și alegeri anticipate. Aceștia scandează: „Jos mafia!”, „Afară din Parlament”, „Anticipate”, „Șor-Dodon, la tomberon”. Totodată, în Parlament, unde are loc ședința, deputații din fracțiunile Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Acțiune și Solidaritate au blocat tribuna Parlamentului. Politicienii din cele două fracțiuni, dar și cei din Partidul Democrat și Pro Moldova au cerut, fără rezultat, excluderea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte înregistrate de Partidul Socialiștilor.