Analiști politici: „Recomandările” date de Igor Dodon, care sunt executate „întocmai” de autorități, dar și discuțiile pe care le poartă peste hotare, amintesc de situația când instituțiile statului erau gestionate din umbră de Vlad Plahotniuc

  • 02 Aprilie 2021 13:13
Analiști politici: „Recomandările” date de Igor Dodon, care sunt executate „întocmai” de autorități, dar și discuțiile pe care le poartă peste hotare, amintesc de situația când instituțiile statului erau gestionate din umbră de Vlad Plahotniuc

Comportamentul liderului PSRM, Igor Dodon, după ce a pierdut fotoliul de președinte amintește de situația de până în anul 2019, când instituțiile statului erau gestionate din umbră de fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, consideră analiștii politici. Ei fac referire la mai multe „recomandări” date de Igor Dodon, care sunt executate „întocmai” de autorități, dar și de discuțiile pe care le poartă peste hotare, unde practic vorbește în numele statului.

Chiar dacă nu mai deține nicio funcție oficială în stat, Igor Dodon continuă să controleze Guvernul, dar și alte autorități ale statului, remarcă experții. Drept dovadă pot servi recomandările pe care le-a făcut referitor la necesitatea anulării alegerilor în Adunarea Populară de la Comrat, decizie care a fost luată de autoritățile din Găgăuzia la scurt timp. Totodată, Igor Dodon, care se află în prezent într-o vizită la Moscova a făcut publică, în cadrul unor întrevederi cu oficiali de rang înalt din Federația, intenția Guvernului de a procura jumătate de milion de doze de vaccin Sputnik-V, chiar dacă nu ar avea nici un drept legal să o facă.

Fiind liderul celui mai numeros partid parlamentar, Igor Dodon rămâne o persoană politică influentă, dar situația amintește de perioada de până la 2019, când instituțiile statului erau controlate de fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Victor Ciobanu.

Igor Dodon continuă să controleze Guvernul și, respectiv, are o influență politică mare, iar acest lucru se întâmplă inclusiv pentru că președintele Maia Sandu nu a reușit să împiedice acest lucru, consideră analistul politic Anatol Țăranu.

Amintim că Igor Dodon a fost acuzat în repetate rânduri că a încălcat prerogativele oferite de Constituție și a controlat, de facto instituțiile statului în ultimul an de mandat, după debarcarea PDM de la guvernare și demiterea Guvernului Sandu în noiembrie 2019. Acesta se pronunța atunci pentru instituirea în Republica Moldova a unui regim prezidențial de guvernare, pentru acordarea de împuterniciri sporite șefului statului, inițiativă despre care nu mai vorbește nimic după ce a pierdut alegerile în fața Maiei Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău