Analiști, despre reținerea celor doi jurnaliști în stânga Nistrului: Încă nu știm dacă face parte dintr-un efort coordonat sau e vorba de niște militari care și-au depășit atribuțiile

  • 25 Ianuarie 08:33
Analiști, despre reținerea celor doi jurnaliști în stânga Nistrului: Încă nu știm dacă face parte dintr-un efort coordonat sau e vorba de niște militari care și-au depășit atribuțiile

„Încă nu se cunoaște dacă reținerea de ieri a jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco face parte dintr-un efort coordonat sau e vorba pur și simplu de niște militari care și-au depășit atribuțiile și au încercat să intimideze niște jurnaliști. Cert e faptul că regiunea transnistreană rămâne a fi încă o problemă și în anul electoral vor avea loc provocări de natură hibridă prin crearea de scandaluri artificiale, crearea de crize”. O opinie în acest sens a fost exprimată de către analistul de politică externă de la București, Costin Ciobanu, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Într-adevăr, Transnistria rămâne o problemă. Energia guvernării a fost centrată în ultimii ani pe integrare europeană și e firesc să fie așa, însă, la un moment dat, va trebui această problema va trebui să fie rezolvată sau cel puțin, să fie avansată în perioada următoare pentru că există potențial oricând de destabilizare, mai ales într-un an electoral în care foarte multe resurse vor fi scoase pe masă și o să se încerce destabilizarea Republicii Moldova. Provocări de natură hibridă, crearea de scandaluri artificiale, crearea de crize, ceea ce s-a întâmplat, până la urmă încă nu știm dacă face parte dintr-un efort coordonat sau e vorba pur și simplu de niște militari care și-au depășit atribuțiile și au încercat pur și simplu să intimideze absolut nejustificat niște jurnaliști, dar acest cadru în care tot timpul se poate crea din mai mult sau mai puțin din nimic o criză, acest trebuie analizat foarte atent și trebuie de văzut care sunt scenariile de reacție. Dacă e vorba de bani, dacă se îngustează această marjă de manevră a Tiraspolului, va fi mai multă nervozitate și atunci va crește și gradul de control pe care Rusia îl va exercita și va încerca să forțeze tot felul de acțiuni hibrid. E un lucru la care ne uităm cu atenție. Lumea se uită cu atenție la ce poate face Transnistria în contextul integrării europene a Republicii Moldova", a declarat analistul de politică externă de la București, Costin Ciobanu, cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, deputatul PAS, Dorian Istratii, spune că guvernul a solicitat imediat eliberarea și Procuratura a inițiat o cauză penală în acest sens.

"Urmează să vedem care vor fi investigațiile și să fie dusă până la capăt această cauză penală. Persoanele responsabile de îngrădirea drepturilor cetățenilor R. Moldova, pe teritoriul R. Moldova trebuie să răspundă conform legii. Erau jurnaliști, nu erau persoane înarmate, își făceau treaba pentru informarea publicului. Nu înțelegem care a fost sensul, așteptăm Biroul de Reintegrare să ne dea mai multe informații care au fost motivele. Persoana din cadrul grupului de lucru din partea lor a primit imediat acest mesaj ca să fie eliberați, s-a întâmplat la câteva ore. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să circule liber și fără impedimente pe teritoriul Republicii Moldova și, respectiv, așteptăm să fie finalizată cauza penală în acest sens, mai multă mișcare din partea Procuraturii se cere. Este vorba de persoane anumite din stânga Nistrului care au încălcat dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a circula liber teritoriul Republicii Moldova", a precizat Dorian Istratii.

Pe de altă parte, expertul IPRE, Mihai Mogâldea, consideră că vor urma și alte provocări sau încercări de a inflama această situație tensionată intenționat de către Tiraspol.

"Explicațiile din spatele acestor provocări sunt atât de ordin economic, într-adevăr, se dorește găsirea unor explicații în care se regăsește regiunea separatistă și explicațiile nu pot fi decât că, evident, e vina Chișinăului pentru toate problemele cauzate de situația în care se află acest regim separatist și de faptul că, inclusiv contrabanda și traficul ilegal de mărfuri a fost oprit obstrucționat de invazia rusă din Ucraina și de faptul că perimetrul transnistrean de la frontiera moldo-ucraineană este închis pentru circulație. Deci, volumul acestor afaceri ilegale a scăzut, asta înseamnă că are de suferit regimul separatist și, evident consecințele sunt puse pe umerii oamenilor care trăiesc acolo care nu sunt deloc într-o situație ușoare. În același timp, consider că acțiunile Tiraspolului se încadrează și în logica războiului hibrid al Rusiei împotriva țării noastre. Dacă aici, la Chișinău, toate aceste proteste organizate de către Șor și încercarea de a confrunta direct forțele de ordine și de a inflama cumva situația sunt mai puțin vizibile în ultima perioadă, atunci la Tiraspol se dorește crearea impresiei că Chișinăul instituie anumite blocaje pentru regiune și revine în prim plan acest discurs când Tiraspolului nu îi convine o decizie pe care o ia Chișinăul și care nu are menirea decât de a accelera procesul de reintegrare și a readuce în câmpul legal al țării noastre situația din regiune. Aș vrea să văd mai multă reacție din partea partenerilor internaționali, în special din partea misiunii OSCE", conchide Mihai Mogâldea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău