ANALIȘTI | Decizia Partidului Socialiștilor de a nu se înscrie în calitate de concurent la referendumul din februarie convine guvernării

  • 12 Decembrie 2018 13:40
ANALIȘTI | Decizia Partidului Socialiștilor de a nu se înscrie în calitate de concurent la referendumul din februarie convine guvernării

Decizia Partidului Socialiștilor de a nu se înscrie în calitate de concurent la referendumul din 24 februarie, inițiat de Partidul Democrat, convine guvernării, care va folosi acest exercițiu electoral pentru a câștiga dividende politice, consideră analiștii.

Partidul Socialiștilor a decis să nu se înregistreze ca participant la referendumul inițiat de Partidul Democrat, chiar dacă formațiunea susține ideea acestui plebiscit. Socialiștii, care anterior au susținut organizarea unui referendum similar, consideră că desfășurarea acestui exercițiu odată cu alegerile este „populism”.

În opinia analistului politic Anatol Țăranu, decizia socialiștilor era de așteptat în situația creată.

În același timp, analistul politic Ion Tăbârță menționează că poziția PSRM îi convine de minune Partidului Democrat, care a promovat organizarea acestui referendum pentru a obține dividende politice.

Amintim că la inițiativa Partidului Democrat, la 24 februarie, odată cu alegerile parlamentare va avea loc și un referendum consultativ în privința reducerii numărului de deputați de la 101 la 61 și posibilitatea retragerii mandatelor aleșilor poporului de către alegători.

Opoziția, dar și experții, critică organizarea acestui referendum, opinând că acesta nu va avea efecte juridice scontate, fiind desfășurat odată cu alegerile parlamentare, care, pentru prima dată vor avea loc în conformitate cu noul sistem electoral, cel mixt.

Asociația Promo-Lex a publicat și un studiu la acest subiect, în care atrage atenția că inițiativa de comasare a scrutinelor va crește nejustificat de mult costurile exercițiului, va complica substanțial organizarea și desfășurarea lor, precum și va crea condiții inechitabile pentru concurenți participanți. De asemenea, Comisia de la Veneția a criticat anterior o inițiativă de a prevedea posibilitatea retragerii mandatului deputaților.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău